30 éves lemezét adja elő a KFT

Kft zenekar
Budapest, 2011. október 13. Balról: Márton András, Lengyelfi Miklós, Laár András és Bornai Tibor, a KFT együttes tagjai sajtótájékoztatót tartanak a Papp László Budapest Sportarénában december 28-án Ufóshow címmel megrendezésre kerülő koncertjükről a budapesti Planetáriumban. MTI Fotó: Manek Attila
Vágólapra másolva!
Harminc évvel ezelőtt megjelent albuma, az Édes élet előadásával folytatja Lemez(újra)bemutató sorozatát a KFT zenekar. Csütörtökön az A38 hajón Balogh Kálmán citerás is fellép a csapattal.
Vágólapra másolva!

A KFT 2012 decemberében kezdte múltidéző koncertsorozatát az A38-on, akkor az első, 1981 tavaszi fellépésük műsorát vették újra elő. Ezt követte egy évvel később az Üzenet a liftből/A fodrász című lemez előadása a megjelenés 30. évfordulóján, majd 2014 áprilisában a széria harmadik estje, három évtizeddel a legsikeresebb KFT-album, a Bál az Operában után. Tavaly ősszel – szintén az A38-on – a Macska az úton című 1981-es lemez volt terítéken.

A KFT Édes Élet című lemeze harminc éve jelent meg,

most csütörtökön pedig újra bemutatják az A38 hajón. „Emlékeim szerint mi voltunk az első zenekar, amelyik saját akaratából szerződést bontott az akkor egyeduralkodó Hungaroton kiadóval. Közvetlen oka ennek az volt, hogy amikor az Édes élet című lemezt akartuk felvenni, kiderült, a hátunk mögött valaki másnak adták oda a stúdióidőnket” - mondta Márton András, a KFT dobosa.

Márton András, Lengyelfi Miklós, Laár András és Bornai Tibor, a KFT együttes tagjai Forrás: MTI/Manek Attila

Akkoriban a zenekar számára nem volt világos, mennyire mostohán bánt a hanglemezgyár a KFT lemezeinek népszerűsítésével, az viszont tény, hogy Erdős Péter egyszer azt mondta, ha akarná, 100 ezer példányban is el tudná adni a KFT lemezeit, de nincs hozzá kedve. Az Édes élet,

a KFT hatodik albuma végül az Omega stúdiójában készült,

és egy nem lemezkiadással foglalkozó magáncég gondozásában jelent meg 1988-ban. Márton András elmondta, hogy ez egy építőipari cég volt, aminek fogalma sem volt a lemezkiadásról és a terjesztésről, így nem csoda, hogy az Édes életet alig lehetett megtalálnil a boltokban.

A lemezen szereplő dalok a kiadással kapcsolatos problémák ellenére egy ereje teljében lévő KFT-t (Laár András - ének, gitár, Bornai Tibor - billentyűs hangszerek, ének, II. Lengyelfi Miklós - bőgő, basszusgitár, Márton András - dob) mutattak, bár az is igaz, hogy a számok közül csak a Fantasztikus lány maradt meg a következő évtizedek koncertrepertoárjában.

„Sokszínű, változatos lett a lemez. Az akkor született dalok mellett rátettük a KFT legelső dalát, a Nem sikerült kikúrálni magam címűt is, amelyet Náti, azaz Laár András a legelső próbán,

Korábban csak kislemezen jelent meg, és mivel akkoriban a koncerteken egészen másként játszottuk, az új verziót meg akartuk örökíteni” - mondta a dobos.

Az Óvodás szerelem, a Szeged, az Ötvenévesen Honoluluban, A vágy villamosa és a Gyorsbüfé egy-egy alkalomtól eltekintve azóta sem került elő a KFT koncertjein. A képhez hozzátartozik, hogy a KFT ez idő tájt kezdte használni a stúdiótechnika által kínált lehetőségeket. II. Lengyelfi Miklós azt mondta, „sok-sok sávon játszottunk fel különböző szólamokat, volt, hogy lassítottuk vagy gyorsítottuk a dalok tempóját, szalagokat vagdostunk, elektronikus dobot alkalmaztunk. Hangszerelési és szerkezeti szempontból is sikerült olyan szövevényessé tenni a dalokat, hogy

Emlékszem, az Édes élet abban is eltért a korábbi anyagoktól, hogy a dalok szinte mindegyike éppen akkor íródott, nem teszteltük őket koncerteken.”

Az Édes élet lemezborítója Forrás: Origo

A Nem sikerült kikúrálni magam mellett a másik kivétel az És fenn a Nap, amelynek eredete a KFT előtti időkbe, a Küllőrojt zenekarhoz nyúlik vissza, ebben Laár és Bornai Dráni mellett Szöllősi Mihály volt a harmadik tag.

Az Ötvenévesen Honoluluban tizenhét évvel később, 2005-ben a valóságban is létrejött.

A zenekar Visegrádon, Bornaiék házában ült, amikor Márton András előjött azzal, hogy abban az évben mindannyian 50 évesek. „Megkérdezte, hogy mit szólnánk, ha ebből az alkalomból elmennénk Honoluluba? Az ötlet mindenkinek tetszett, mire kirakott négy repülőjegyet az asztalra. Kiderült, hogy

mert Márton András már két évvel korábban kitalálta az egészet” - mondta II. Lengyelfi Miklós. Márton András hozzátette: a honolului repülőtéren egy szintén előre megszervezett lelkes helyi csapat „Aloha KFT” felirattal várta őket.

A lemezen a Szeged című dalban közreműködött Balogh Kálmán cimbalmos,

aki a KFT Bál az Operában című 1984-es lemezének bemutatóján a Petőfi Csarnokban már játszott velük A fodrász című számban. Ezt a két dalt most, március 22-én az A38 hajón is előadja a KFT-vel.