Lovaggá ütötték Ringo Starrt

ringo starr
Richard Starkey, better knonwn as Ringo Starr, poses with his medal after being appointed Knight Commander of the Order of the British Empire at an investiture ceremony at Buckingham Palace in London on March 20, 2018. / AFP PHOTO / POOL / John Stillwell
Vágólapra másolva!
Lovaggá ütötték Ringo Starrt, a Beatles egykori dobosát, aki a Buckingham-palotában megrendezett keddi ceremóniát követően tréfásan megjegyezte az újságíróknak, elvárja, hogy ezentúl "ezen a címen említsék".
Vágólapra másolva!

A Liverpoolból származó, de Los Angelesben élő 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért került fel az uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listájára, amelyet még tavaly decemberben hoztak nyilvánosságra.

Ringo, valódi nevén Richard Starkey 1962-ben csatlakozott Paul McCartney-hoz, George Harrisonhoz és John Lennonhoz elfoglalva a Beatlesből éppen távozó dobos, Pete Best helyét. A dobolás mellett alkalmanként énekelt is, egyebek között a Yellow Submarine és a With a Little Help from my Friends című számokban.

1988-ban Beatle-ként, majd 2015-ben szóló előadóként is beiktatták a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Sir Ringo a lovagi medállal Forrás: AFP/John Stillwell

Starr egykori zenésztársa, a 75 éves Sir Paul McCartney, a Beatles volt dalszerzője és basszusgitárosa 21 évvel ezelőtt kapta meg a lovagi címet.

A Beatles testületileg már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja (MBE) címben részesült, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

Ringót, aki Richard Starkeyként szerepel a lovagi címben részesítettek listáján, de a királynő engedélyezte számára a Sir Ringo változat használatát, Vilmos herceg ütötte lovaggá a Buckingham-palotában megrendezett keddi ceremónián.

"Nem tudom, hogyan kell pontosan használni ezt a címet" – mondta a zenész a BBC riporterének az ünnepséget követően, majd hozzátette, "de maguktól elvárom, hogy ezentúl ezt használják". A zenészt felesége, Barbara Bach is elkísérte a ceremóniára.

Nagy-Britanniában az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján, majd újév előestéjén. A tavaly decemberben közzétett lista 1123 nevet tartalmaz. A lovagi rangra emeltek névsorában Ringo Starr mellett Barry Gibb, a Bee Gees volt énekese is helyet kapott, a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozva, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones és Sir Cliff Richard.