Húsvéti hagyományok a Várkert Bazárban

2018.03.22. 15:13

Tavaly ilyenkor debütált a Budapesti Tavaszi Fesztivál eseménysorozatának első rendezvénye, a Pont Fesztivál, melynek célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. A tavalyi sikerre való tekintettel az esemény idén is várja az érdeklődőket március 30. és április 1. között a Várkert Bazárban. Mivel a fesztivál idén a húsvét hétvégéjére esik, ezért a magyar és a mediterrán térség húsvéthoz köthető szokásai, szakrális népi hagyományai vonulnak fel a Várkert Bazárban.

Az eseményt megálmodó Hangvető, a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közösen, azzal a céllal hívta életre Budapest legfrissebb fesztiválját, hogy

az UNESCO szellemi kulturális örökségeinek listájáról válogatva adjanak élményszerű körképet a világ csodáiról. A fesztivál célja a közös értékek és a sokszínűség bemutatása különböző interaktív programokon és különleges koncerteken kereszül. 

Idén a rendezvény húsvét hétvégéjére esik, elsősorban a mediterráneum húsvéti hagyományai és a kapcsolódó magyar tradíciók állnak a középpontban - mondta Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón. A fesztivál célja, hogy olyan kihalófélben lévő hagyományokat mutassanak be évről-évre a világ különböző tájairól, amelyekre a helyi közösségekben nagy szükség van. 

Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója a csütörtök délelőtti főzéssel egybekötött sajtótájékoztatónFotó: Hirling Bálint - Origo

Tavaszváró dalok, flamenco, marionettek

A program a tavalyi évhez hasonlóan idén is színes, gondolva a gyerekekre és felnőttekre egyaránt. Kreatív gyerekjátékok, húsvéti népénekek, tavaszváró dalok, mesék és számos más program a kínálatban.

Workshopok keretében kipróbálható a tojásfestés, megismerhetik az érdeklődők a mitől olyan különleges a cremonai hegedű, a polifónikus éneklés szardíniai hagyományát is felfedezhetik, valamint elsajátíthatják a flamenco alapjait. Lesz szőnyegszövés, horvát mézeskalácskészítés, hórihorgas gólyalábasok és világjáró marionettek. A gyerekek mindemellett készíthetnek húsvéti nyuszit, csirkét, ültethetnek tojáshéjba növényeket, az elkészült tárgyakat pedig haza is vihetik.

Különleges koncertek, húsvéti népdalok

A nagypénteki ünnepélyes megnyitón Petrás Mária keramikus és népdalénekes húsvéti kiállítását dr. Fülemile Ágnes néprajzkutató nyitja meg. Petrás Mária ritkán hallható moldvai húsvéti népénekekkel idézi fel a húsvéthoz kötődő bibliai eseményeket. 

Szombaton és vasárnap a délelőtti, szabadtéri koncerteken várják a gyerekeket a Rutkai Bori Banda tavaszcsalogató dalai Nyúl Ubullal és vitamindús családi diszkóval, a Klárisok zenekar is koncertet ad, ahol a népdalokat és mondókákat mesélés és kreatív játékok kisérik. A délutáni koncertekre Tímár Sára és zenekara rendhagyó passióval, húsvéti népénekekkel és tavaszváró dalokkal készül. A Romano Drom és a Berán Vonósnégyes felszabadító kisérletében az oláh cigány dallamok keverednek klasszikusokkal.

Az esti koncertprogramban szerepel szárd polifónia, a Cuncordu e Tenore de Orosei előadásában. A hagyományos szardíniai férfikórusnak fontos szerepe van a húsvéti ünnepkörben, ami Szardínia szigetén az év legfontosabb eseménye.

Először hallható élőben Szalóki Ági új lemezének, a Fújnak a Fellegek című albumának válogatásanyaga. Az énekesnő egyedi hangja és kiváló zenészek tolmácsolják a népzene egyszerű szépségét.

A sajtótájékoztató keretében a sajtó munaktársai egy húsmentes, böjti ebédet is elkészítettekFotó: Hirling Bálint - Origo

A flamenco esszenciáját adja Jonatan Miró, Yerai Cortés és El Bola Flamenco Trioja. Tánc, gitár és ének — baile, toque és cante — az UNESCO által is jegyzett műfaj alapvető elemei, és persze az a bizonyos 'duende', amit Frederico Garcia Lorca úgy határozott meg, mint „fekete hang" és „a föld szelleme".

A délszláv hagyomány télűző rítusait és az UNESCO által is jegyzett 'Bećarac' (betyáros) dalokat ötvözi a Vujicsics Együttes koncertje. Közösségi rítus a zenén keresztül, a szerb és horvát népzene avatott magyarországi tolmácsolóitól: mély és magas pillanatok, az élet körforgását és az újjászületést ünnepelve.

A családi és napközbeni programok ingyenesek.

Meg akarjuk mutatni, hogy vannak még csodák a világban. Olyan zenei csemegéket hozunk el a magyar közönség elé, amelyekkel más hazai rendezvényeken nem találkozhatnak - mondta Liber Endre, a Hangvető művészeti igazgatója.