Rekordérdeklődés a magyar énekverseny iránt

2018.03.22. 16:04

Minden eddiginél több érvényes jelentkezés érkezett a Zeneakadémián szeptemberben kezdődő III. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyre.

Szeptemberben rendezik a III. Marton Éva Énekversenyt, amire jóval többen jelentkeztek a Zeneakadémián, mint az előző két alkalommal. A március 17-i jelentkezési határidőig

38 országból 145-en jelentkeztek, 97 nő és 48 férfi énekes.

A magyar énekesek közül 18-an adták be jelentkezésüket, másfélszer többen, mint a 2016-ban megrendezett, előző megmérettetésre. A szervezők közleményében az áll, hogy „az első alkalommal 2014-ben meghirdetett Nemzetközi Marton Éva Énekverseny mára valóban nemzetközivé vált, hiszen a korábban is jelentős orosz és ukrán érdeklődés (20-20 jelentkező) mellett szinte kivétel nélkül minden európai uniós országból érkezett jelentkezés”. Rajtuk kívül elküldte anyagait néhány egyesült államokbeli, brazil, kanadai és mexikói énekes, és a jelentős számban képviselt távol-keleti országokon túl még Dél-Afrikából is jelentkeztek ketten. A jelentkezőknek nagyjából a fele szoprán.

Horti Lilla A II. Nemzetközi Marton Éva énekverseny gálakoncertjénForrás: Zeneakadémia - Tuba Zoltn

A névadó, a Kossuth-díjas operaénekes Márton Évát idézve azt írja a közlemény, hogy „igazi világverseny született, és ami nagyon fontos, a legnagyobb operaversenyekhez nagyságrendileg sem mérhető költségvetésből.” A következő hetekben a válogató zsűrit alkotó Kocsár Balázzsal és Kiss B. Atillával háromszáz-háromszáz videofelvételt néznek végig, hogy kiválasszák az őszi fordulókba bejutó 80-90 jelentkezőt. A mezőny névsora legkésőbb április 15-én felkerül az énekverseny honlapjára

Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők egy Liszt-dal és hét ária előadásával mérettetik meg magukat. A darabokat kívülről, eredeti hangnemben, eredeti nyelven és a teljes verzióban kell majd előadniuk. A szeptember 10. és 16. között a nagyközönség előtt zajló fordulók helyszíne - a megmérettetés történetében első alkalommal a gáláé is - a Zeneakadémia lesz, és a versenyt az élő internetes közvetítésnek köszönhetően Magyarország és a világ minden pontjáról követhetik majd az érdeklődők. A döntőben és a gálán a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre Kocsár Balázs vezényletével. A 42 ezer euró (mintegy 13 millió forint) összértékű díjak mellett számos különdíjat, koncertfelkéréseket és ösztöndíjakat vehetnek át a legkiválóbbnak bizonyuló versenyzők.

A versenyt a magyar kormány által biztosított mintegy 100 millió forintos céltámogatásból a Zeneakadémia rendezi, a projekt vezetője Csonka András kulturális igazgató. A megmérettetés Marton Éva vezette zsűrijébe az operavilág olyan magyar és nemzetközi kiválóságai kaptak meghívást, mint Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera intendánsa; Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere; Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora; Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora; Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője; Eva Wagner-Pasquier, a Bayreuthi Fesztivál korábbi igazgatója; magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia ének tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Világklasszis basszus nyert a II. Nemzetközi Marton Éva Énekversenyen

A fehérorosz Alekszander Roszlavetsz sikerével ért véget a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, amit a Zeneakadémia rendezett. A díjátadó és záróünnepség az épület tőszomszédságában történt körúti bombaincidens ellenére zavartalanul lefutott. A II. Nemzetközi Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt szeptember 19-25. között rendezték.

A közleményben Marton Éva kiemelte, hogy egy verseny erejét a díjazottak későbbi karrierje is fémjelzi. Az eddigi énekversenyek díjazottjai közül többek között a 2014-es nagydíjas Vörös Szilviát állandóan foglalkoztatja a Magyar Állami Operaház, rendszeresen koncertezik és már külföldön is bontogatja szárnyait, most kapott kétéves szerződést a bécsi Staatsoperban. A 2014-es verseny második díjasa, Tatiana Zhuravel ukrán koloratúr-szoprán kiválóan alakította Eötvös Péter A szerelemről és más démonokról című operájának női főszerepét a Magyar Állami Operaház 2017-es januári premierjén. A 2016-os második díjas Horti Lilla, a Zeneakadémia nemrég végzett hallgatója rendszeresen lép fel koncerteken és dalesteken, szerződése van a Magyar Állami Operaházban, többek között Mimit énekelt a 2017-es decemberi Bohémélet-előadásokban, továbbá Rosalindát a pécsi Denevér-ben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK