Meghalt José Abreu

2018.03.25. 16:50

Hetvennyolc éves korában meghalt José Abreu, a világszerte ismert venezuelai zenei program, az El Sistema megalapítója, Gustavo Dudamel világhírű karmester mestere.

Abreau 1975-ben alapította meg az El Sistema programot, amelynek segítségével több tízezer venezuelai gyermeket emelt ki a szegénységből, és óvott meg attól, hogy bűnözővé váljon.

José Antonio AbreuForrás: AFP/Leo Ramirez

Az elmúlt több mint 40 évben mintegy 500 kórust és zenekart alakítottak, és a program számos nemzetközi elismerésben részesült. Többek között az ENSZ Nevelési, Tudományos és Kulturális Szervezetétől (UNESCO) és a Svéd Királyi Akadémiától.
Hazájában háromnapos nemzeti gyászt hirdettek Abreu mester halála miatt.Abreu 1939. május 7-én született az Andok egy kisvárosában, Valerában. A zene mélyen gyökerezett családjában. Nagyapja zenekar-alapító volt Olaszországban, nagymamája operarajongó. Édesanyja zongorán játszott, édesapja gitáron. Kilencévesen kezdte zenei tanulmányait, majd Caracasban zeneszerzést tanult, ám diplomát közgazdaságtanból szerzett. Sokáig közgazdászként dolgozott a közigazgatásban, az 1960-as években politikai szerepet is vállalt.
Nagyon bosszantotta, hogy Venezuelában csak egy zenekar van, miközben más latin-amerikai országokban jobb zenei eredményeket mutatnak fel. Ezért született meg a társadalmi felemelkedést klasszikus zenével elősegítő venezuelai program, az El Sistema gondolata. 

A programot kilenc zenésszel alapította meg egy garázsban. A gyermekek hároméves koruktól tanulnak zenét az iskolán kívüli program keretében ingyen. A rendszer ernyője alatt körülbelül 500 zenekar és más együttes található, a papírból kivágott hangszereken "játszó" óvodáscsoportoktól egészen a világszínvonalú Simón Bolívar Szimfonikus Zenekarig.
Abreu életre hívott egy olyan zenei rendszert, amellyel megvédte a fiatalokat az utca veszélyeitől, a bűnözéstől és a drogtól - mondta Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok zeneigazgatója.

A modellt nemcsak a térség államai, hanem számos európai ország is követte.Gustavo Dudamel karmester, a Los Angeles-i Filharmonikusok 37 éves zeneigazgatója szintén Abreu tanítványa volt.

Gustavo DudamelForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

Dudamel az El Sistema egyik közismert arcává vált az elmúlt években, rendszeresen vezényel ingyen koncerteket hazája elmaradott térségeiben.