Vágólapra másolva!
Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója mondja el gondolatait a most vasárnapi választásról. Az Origónak arról ír, hogy az Opera a tizenkilencedik század vége óta nem kapott olyan nagy figyelmet és támogatást, mint most, 2010 óta. Küldött egy fényképet is az Operaháznak nagyon fontos, most épülő Eiffel Műhelyházról is.
Vágólapra másolva!

Mindenki a saját portáján söpör.

2011-től az Opera ügye végre esélyt, támogatást, türelmet és forrást kapott, a dualizmus kora, az Operaház és a mai Erkel Színház felépülése óta először igazán. Volument és huzamosságot egyszerre a támogatásban! Aztán nézőket, elismerést és bevételt is. És teremtettünk 400 új munkahelyet, 2016-ban és 17-ben a világ legszorgosabb operaháza címet nyertük el Londonban, a legtöbb előadást a legszélesebb repertoáron tartva. A jövő nálunk valóban elkezdődött: közel 2000 kollégával két hónapja új ötéves ciklust indíthattunk, nem kevésbé nagyra törő célokkal, az európai első vonalba jutás minőségi tervével.

Eiffel Műhelyház, április 5-i állapot Forrás: Berecz Valter - Opera

Most kampány van, ami mint a profi boksz, önmagában is több szakaszú. A sajtótájékoztató kulturált, méltányos, a mérlegelésnél már ott a lélektani hadviselés, s ha a szorító kötelei közé lépsz, az éles kampányban már nem elég a bülbül-szó: amint leejted a kezed, és nemhogy nem támadsz, de nem is védekezel, a korábban elnyert övekről mesélnél vagy előhúznád a széplelked, jönnek a horgok és padlóra kerülsz. Aki finnyás a vérre, nyilván nem megy efféle meccsre: de a magyar bokszoló győzelmének azért ő is örülni fog, mert valahol helyette is küzd a ringben.

És a kampány mindig kétállású kapcsolóban végződik: vagy ez, vagy az. Hihetjük, hogy van harmadik lehetőség, de arról mindig kiderül: ha odakapcsolsz, akkor is a két lámpa egyike gyullad fel. Így hát itt is, mint minden szervezet tetején egyvalakinek döntenie kell igent vagy nemet, akár a lelkiismeretünkben, amikor a sok mérlegelés után csak húzni kell azt az ikszet valahova - vagy ide, vagy oda.

Azt pedig oda kell húzni, ahová tartozik. Ahová tartozunk. (Utána pedig azon kell munkálkodni, hogy máskor még ennyit se kelljen lamentálnunk, világítson szebben, erősebben, ökonomikusabban az a lámpa.)

Apa, férj, magyar, keresztény és művész vagyok, egy a kultúránkkal és a történelmünkkel. Lemondani a mivoltom egyik eleméről sem tudok. És igennel szavazok. De hogyan?

Például sose ikszet húzok, inkább mindig azt a jelet, ahová tartozom, s amely létnek édes-keserű terhét cipelem: iksz helyett keresztet.

A Választási Bizottság szerint a kereszt: érvényes! Szerintem is.