Egymillió forintos osztálykirándulás a verspályázat tétje

Bánki Beni
Családok éve 2018
Szabad a vers!
Vágólapra másolva!
Szabad a vers! címmel országos verspályázatot hirdet általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók számára a Családok éve alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága nagy költőink családhoz köthető, családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolására. A pályázat április 11-én indul, és egy teljes hónapon át lehet beküldeni a szerzeményeket. 
Vágólapra másolva!

Április 11-étől május 11-éig lehet beküldeni az újragondolt verseket a Szabad a vers! címmel meghirdetett országos verspályázatra. A pályázatot általános iskola felső tagozatos és középiskolás tanulók számára hirdette meg a Családok éve alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyi Államtitkársága. A feladat egyszerű: nagy költőink családhoz köthető,

családról, családtagokról, kötődésekről szóló verseinek újragondolása, átfogalmazása.

Az egy hónap alatt beérkezett alkotások szakmai zsűri által kiválasztott fődíjasa és a közönségszavazás nyertese 1-1 millió forint értékű osztálykirándulással gazdagodik. A költészet napján útnak induló pályázat részleteiről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár számolt be sajtótájékoztató keretében szerdán. Az eseményen részt vett Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, valamint Bánki Benjámin slammer, aki elszavalta saját Petőfi Sándor: István öcsémhez-verzióját.

A pályázat azt az ifjúságot szólítja meg, amelyik tagjai a kezükben mobiltelefonnal születnek, alkalmazásokat töltenek le, lájkolnak, megosztanak, és kortárs kapcsolataik jó részét is a közösségi térben élik. A pályázat célja részben az, hogy

felkeltse a versolvasási kedvüket,

részben pedig az, hogy mutassák meg saját versük által azt, ahogyan ők látják a 80, 100 éve született alkotások mondanivalóját. Az indulók alkotásukhoz szabadon választhatnak a verselés fajtái között és ezeken kívül akár a rap vagy slam poetry műfajú költeményeket is készíthetnek. A mű elkészültét
követően az osztály bevonásával az alkotást elő kell adni és videóra rögzíteni, majd regisztrálni és feltölteni a verseny hivatalos honlapjára.

A pályázók a következő versekből választhatnak: Petőfi Sándor: Egy estém otthon, Petőfi Sándor: István öcsémhez, Arany János: Családi kör, Arany János: Itthon, Ady Endre: Őrizem a szemed, Móra Ferenc: Mártonka levele, Kaffka Margit: Petike jár, Weöres Sándor: Buba éneke, Szabó Lőrinc: Lóci óriás lesz, Kosztolányi Dezső: Most harminckét éves vagyok, Kosztolányi Dezső: Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most, József Attila: Mama.

Inspirációként három kortárs költő is elkészítette saját verzióját Petőfi Sándor István öcsémhez című költeménye alapján. Lackfi János, Iancu Laura és Bánki Benjámin megoldásai a verseny honlapján elérhetők. A felhívásra beérkező pályázatokból 4 fős szakmai zsűri - Novák Katalin, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkár, EMMI; Szarvas Rita, magyar nyelv és irodalom tanár, Móricz Zsigmond Gimnázium, Szentendre; Orbán János Dénes, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője; valamint Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója - választja ki a legjobbat.

A közönség is megszavazhatja kedvencét internetes szavazással, az előzsűrizett művekből szintén a verseny honlapján. A közönségszavazás 2018. május 15-én kezdődik, és 2018. május 20-án ér véget. A zsűri választottja, valamint a közönségszavazáson legtöbb szavazatot kapott alkotás családjával együtt egy hosszú hétvégét tölthet el a festői Szentendrei-sziget legstílusosabb szálláshelyén a Rosinante Fogadóban. Az egyéni győzteseket segítő osztályok nyereménye pedig egyenként

1 millió forint értékű osztálykirándulás.

(A közönségszavazás 2. és 3. helyezettjei 50 ezer, illetve 30 ezer forint értékű, szabadon felhasználható élménycsomagokkal gazdagodnak. A pályázat benyújtási határideje: 2018. május 11., éjfél.