Ennyibe kerül idén a Sziget Fesztivál

Sziget Fesztivál 2017 0815
Vágólapra másolva!
A 26. Sziget Fesztiválon idén 1 milliárd forinttal többet költenek a Nagyszínpad fellépőire, mint tavaly. A teljes költségvetés várhatóan 8,6 milliárd forint lesz, ami 12 százalékkal magasabb, mint az előző években.
Vágólapra másolva!

Amint azt korábban megírtuk, a 25. Sziget fesztivált követően Gerendai Károly átadta a stafétabotot az új főszervezőnek, Kádár Tamásnak. Az idei évben a Sziget fesztivál a megszokott programok mellett számos újítással várja a szórakozni vágyó közönséget. Már a headliner nevek is sokat elárulnak a fesztiválról, ez pedig annak köszönhető, hogy a Szigetbe befektető külföldi tulajdonosokkal egyeztetve egy hároméves növekedési stratégiát dolgoztak ki a szervezők. Idén 1 milliárd forinttal többet költenek a Nagyszínpad fellépőire, mint tavaly.

A teljes költségvetés várhatóan 8,6 milliárd forint lesz,

ami 12 százalékkal több, mint az előző években.

Kádár Tamás főszervező a 26. Sziget áprilisi sajtótájékoztatóján Fotó: Mudra László - Origo

Az is egy 2018-as újítás, hogy a belépésre jogosító karszalaggal is lehet majd fizetni. A rendszer lényege, hogy a karszalagok chippel lesznek felszerelve, így amellett, hogy minden belépési jogosultságot tartalmaznak, a fizetési funkciót is magukban foglalják. Ez a rendszer a heti- és napijegyeseknél is egyaránt működik, és

gyakorlatilag a Festipay fizetőkártya beépül a karszalagba.

Így megszűnik a korábban a kártyáért fizetendő 500 forintos letét is, illetve a karszalag további előnye, hogy sorbanállás nélkül, a Sziget mobilos applikációján keresztül is fel lehet tölteni, és aki az applikáción keresztül tölti föl az egyenlegét, az a fesztivál végeztével a 300 forint fölötti összegét visszakapja a bankkártyájára. Emellett természetesen egyérintéses bankkártyákkal is lehet ugyanúgy fizetni, mint eddig. A 26. Szigeten a környezetvédelemre is nagyobb hangsúlyt fektetnek, Már működik a visszaváltható pohár rendszere, aminek a segítségével a tervek szerint körülbelül

másfél millió eldobható műanyagpoharat szeretnének kiváltani.

Idén is szelektíven gyűjtik a PET palackokat, az ALU dobozokat, a kartont és a vendéglátóhelyek pultjában képződő üveghulladékot. Az elhasználódott palackokat és dobozokat három Recycling Centerben lehet majd ajándékokra cserélni. Az idei évben először működik az EcoKemping, ami főleg a környezetvédelem iránt elkötelezett kempingezőknek szól. Itt napelemmel lehet vizet melegíteni, víztakarékos a wc, közösségi étkező- és tartózkodó helyek vannak.

Kardos József, a Sziget programigazgatója Fotó: Mudra László - Origo

Kardos József programigazgató a Sziget fő kezdeményezéséről, a Love Revolution-ről is beszélt az áprilisi sajtótájékoztatón. A Szeretet forradalmának üzenetei az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése.

Ezek az üzenetek a Sziget összes programjában jelen lesznek.

A Sziget együttműködési megállapodást kötött az idén 70 éves Izrael Állammal, ezért az idei fesztiválon több izraeli művész is fellép.

Természetesen Gerendai Károly, a Sziget projektvezetője is ott volt a sajtótájékoztatón Fotó: Mudra László - Origo

Bár évek óta rengeteg külföldi látogató érkezik, a főszervező kiemelte, hogy a háromnapos bérletet a magyar közönség számára kedvezően állították össze.