Berúgja a magyar szépirodalom kapuját az Előretolt Helyőrség a Könyvfesztiválon

Vágólapra másolva!
A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) által működtetett Előretolt Helyőrség Íróakadémia fontos szakaszhoz érkezett. 2017 végén elindult a könyvkiadás: a magyar szépirodalmi élet vérkeringését frissítő, hiánypótló megjelenések között az Íróakadémia pályakezdői mellett „sztárszerzők” kötetei és a határon túli kortárs magyar irodalom gyöngyszemei is megtalálhatók. Nem kisebb költősztár kötetét adta ki április közepén a KMTG, mint a kétszeres Kossuth-díjas, Magyar Szent István-rend kitüntetettje Makkai Ádám. A magyar költészet és irodalom nemzetközi megismertetéséért is rengeteget dolgozó költő Kutyapest című verseskötete a KMTG könyvkiadójának egyik legnagyobb idei meglepetése.
Vágólapra másolva!

Az Előretolt Helyőrség széles merítéssel készül a 2018. április 19-22. között megrendezett 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, több kiadványa is a rendezvény újdonságaként jelenik meg.

Ilyen például az Előretolt Helyőrség Íróakadémia „felfedezettje” Pataki Tamás, akinek Murokffyban vérré válik az abszint, és lóvá teszi az ördögöt című regénye méltán tarthat számon azon olvasók érdeklődésére, akik nem csak a szépséget és a nyelvi bravúrokat, de a (sokszor pajzán) humort és az ötletgazdag cselekményt is keresik a kortárs magyar irodalomban. Pataki Tamás regényében

minden adott az izgalmas szórakozáshoz,

huszáros hazafisággal fűszerezve, hatalmas műveltséganyagra alapozva és különleges nyelvi bravúrokkal megkomponálva.

Ugyancsak a Könyvfesztiválra időzítva jön ki a nyomdából a korábban a Magvető kiadónál felkarolt Horváth László Imre két új kötette. A Helyőrség Maszadában és a Nézd, havasak a fák, tél van az esemény egyik (pontosabban két) meglepetése lesz. Rendhagyó regénnyel, hamisítatlan kísértethistóriával jelentkezik Szilágyi-Nagy Ildikó. A bazsarózsás lampion-ban a japán kísértettörténet keveredik a lányregénnyel, pontosabban annak paródiájával. A történet hősei közül

néhányan nem érik meg élve a végkifejletet,

hanem érzelmes kísértetként bonyolítják tovább a cselekményt. Szilágyi-Nagy Ildikó Emma Ovary néven már elbűvölő pimaszságú, megbotránkoztató erotikus regényt írt (Hatszor gyorsabban öl), új regényében is bravúrosan ötvöződik a humor, a horror, az erotika és a mélylélektan.

Noszlopi Botondból költőként nem, de prózaíróként kikacsint a jogász Forrás: KMTG

Muszka Sándor költőként indult, de néhány év múlva a fergeteges sikerű Sanyi bá (amelyet a nagy siker miatt újra kiadott a KMTG) a legnépszerűbb erdélyi humoristák közé röpítette, és mindenki a székely egypercesek folytatását követelte tőle. Csakhogy a székely irodalmi humor, pontosabban a „felállós nyeletlenkedés” emberek ezreit könnyesre röhögtető alkotójának élete különösen alakult: egy öregotthonban vállalt állást. A Szégyen verseit ez a keserű élettapasztalat ihlette. Mellbevágó mű, csupa fájdalom, szikár és tömény költészet.

A főként költőként ismert Noszlopi Botond ezúttal az egypercesek műfaját frissítette fel Örkény besírna című prózakötetében, amellyel humoros és kegyetlen görbe tükröt tart a mai társadalomnak.

Szintén a Könyvfesztiválra időzítve jelent meg Demeter Szilárd új kötete, a Hármasoltár.

„1976-ban születtem Szentegyházán. Pontosabban Székelyudvarhelyen, mert Szentegyházán akkor már felszámolták a szülészetet, ezért a huszonannyi kilométerre lévő „nagyváros" kórházában láttam meg a napvilágot, onnan vittek haza. Tizennégy évnyi

A kommunista diktatúra valahogy gellert kapott Székelyföldön, olyan kinti dolog volt, ránk erőszakolt, tőlünk idegen, nem a mi életünk. Dehogynem. Hogy milyen lehetne a mi életünk, arra a rendszerváltás utáni első öt évben, ugyancsak Székelyudvarhelyen eszméltem rá – a Benedek Elek Tanítóképző hatszáz lánytanulója között a húsz fiú egyikeként, khm, értem férfivá” - vall a kötet gyúanyagául szolgáló személyes élményekről a szerző.

A „túlkapások” ellenében vésetett kőtáblába a Tízparancsolat. A kiváló költőnő, Farkass Wellmann Éva legújabb kötetének verseit épp a Tízparancsolat ihlette. A Parancsolatok című kötetben tíz vers áll össze egy egésszé – tíz gyöngyszem, tíz grafika, mely nemzetközi biennálén nyert díjat; a könyv CD-mellékletén pedig tíz dal az Evilági zenekar előadásában.

Lőrincz P. Gabriella a kortárs kárpátaljai irodalom egyik vezéregyénisége. Átszállás előtt című verseskötetében finoman rezdülő és erőteljesen életigenlő művek sorjáznak. A verseskötet és a szintén az Előretolt Helyőrség gondozásában megjelent, A tökéletes zártság egyetlen pillanata című kárpátaljai antológia hiánypótló, fontos szépirodalmi jelentés a legkisebb, de igen összetartó, anyanyelvűségében korlátozott határon túli magyar közösségtől.

Dezső Kata az Íróakadémia egyik legnagyobb felfedezettje Forrás: KMTG

A Könyvfesztivál közönségének is bemutatkozik Dezső Kata, akinek Akiket hazavártak című verseskötete az Előretolt Helyőrség debütsorozatának első, személyes hangvételű darabja. De ugyancsak az Előretolt Helyőrségnél jelent meg a József Attila-díjas Falusi Márton, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársának verseskötete, a Halálos szótövek kertje.

Az Előretolt Helyőrség szerzői a book24.hu standján beszélgetnek a Millenárison

Péntek, április 20.

16.30-17.00: Dezső Kata
17.00-17.30: Demeter Szilárd + Kubiszyn Viktor
17.30-18.00: Farkas Welmann Éva

Szombat, április 21:

15.00-15.30: Pataki Tamás
15.30-16.00: Pál Dániel Levente
16.00-16.30: Dobai Bálint
16.30-17.00: Noszlopi Botond + Szilágyi-Nagy Ildikó
17.00-17.30: Falusi Márton + Lőrincz P. Gabriella
17.30-18.00: Horváth László Imre
18.00-18.30: Sayfo Omar