Nem tiltják be a horogkeresztekért ingyen jegyet adó színházi előadást

2018.04.19. 15:48

A német ügyészség közölte, hogy nem büntetendő cselekmény a horogkereszt felhasználása egy színházi előadáson, ezért nem indít vizsgálatot a konstanzi városi színház vezetői ellen.

Nem tiltja be a német ügyészség azt a színházi előadást, amelyen horogkeresztet osztanak a nézőknek. A német ügyészség közleménye szeirnt ugyanis

nem büntetendő cselekmény a horogkereszt felhasználása

egy színházi előadáson, ezért nem indít vizsgálatot a konstanzi városi színház vezetői ellen. Az ügyészséghez több feljelentés is érkezett, hogy Tábori György (1914-2007) Mein Kampf című történelmi szatíráját ingyen nézhetik meg azok a nézők, akik hajlandók horogkeresztet viselni a nézőtéren az előadás alatt.

Az ügyészség szerdai állásfoglalása szerint a náci szimbólum tervezett színházi felhasználása nem feszíti szét a művészi szabadság kereteit. A színház szerint a horogkeresztet viselő nézőknek felajánlott ingyenességgel

azt akarják demonstrálni, hogy milyen könnyű korrumpálni az embereket.

A kitalált rendszer szerint a fizető vendégek, ha akarnak, Dávid-csillagot viselhetnek az előadás alatt a nácizmus áldozataival való szolidaritás kifejezésére. Az ingyenjegy ötlete és a premier időpontjának Hitler születésnapjára, április 20-ra való kitűzése már korábban bírálatokat váltott ki. Egy regionális német-izraeli és egy zsidó-keresztény társaság ízléstelenként bélyegezte meg a Theater Konstanz koncepcióját, amely a darab török származású rendezőjétől, a provokatív ötleteiről ismert Serdar Somuncutól származik.

A színház szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak. A színház közölte, hogy csak a nézők egy kis részének adnak ingyenjegyet a horogkereszt viseléséért cserébe a tervezett 14 előadásra, és a szimbólumot le kell adni az előadás végén, nem vihetik haza szuvenírként a nézők.

A színház szerint ellenőrizni fogják a belépőket, és ügyelnek arra, hogy az előadást senki se változtassa neonáci propagandafórummá.

további tartalmak a rovatból