Méhekért aggódva ültettek a Budapest Voices tagjai

2018.04.20. 16:04

Életterük csökkenése miatt pusztulnak a méhek. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Budapest Voices természetbarát tagjai emiatt felhívják a lakosság és az önkormányzatok figyelmét, hogy ültessenek olyan növényeket, melyek táplálékul szolgálnak a méheknek. Ugyanis minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető.

Évről évre romlik a méhek és minden, beporzást végző rovar helyzete, mert életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken. Nem csak Magyarországon, hanem Európa- és világszerte tapasztalható tendencia a méhek fogyása, pedig az ember életének is nélkülözhetetlen elemeiről van szó. A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától. Kevesen tudják, de

minden harmadik falat étel napi étkezésünkben a méhek munkájának köszönhető. Ha nincsenek méhek, nincsenek gyümölcsök, lekvárok, zöldségek, étolaj, kávé, csokoládé és a haszonállatok által fogyasztott takarmánynövények. 

A Budapest Voices tagjai és az OMME a III. kerületi Mészkő parkban összesen 83 tő virágot és egy fát ültettekForrás: Éger György

„A hazai méhek életterének csökkenése tapasztalható. Igaz, hogy a repce, akác és napraforgó, azaz a három fő mézelő növény területe nőtt, de ezek csak háromszor 10 napig virágoznak egy évben. A maradék 5 hónapban alig-alig találnak a méhek természetes virágport és nektárt. Ezen azonban minden természetet szerető, a méhek munkáját elismerő ember tud segíteni: lakhelye körül akár néhány négyzetméteren alakítsunk ki méhbarát kiskertet. Akár egy erkélyen, teraszkorláton elhelyezett balkonláda virágai is nagy segítséget nyújthatnak a méheknek, akik táplálkozása szempontjából a legínségesebb időszak Magyarországon a július-augusztus, tehát az ebben az időszakban virágzó növényekkel tudunk a legtöbbet segíteni rajtuk” - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. 

Az OMME és a Budapest Voices együttes tagjai aktivizálták is magukat, és a III. kerületi Mészkő parkban méheknek táplálékot jelentő növényeket, összesen 83 tő virágot és egy fát ültettek.„Szeretjük a természetet és szívünkön viseljük a méhek sorsát. Akciónk helyszínválasztását az indokolta, hogy ezer szálon kötődünk Óbudához, számtalan alkalommal léptünk fel a városrészben, és itt lesz a születésnapi nagykoncertünk is május 5-én” - mondta Lajtai Kati, a Budapest Voices énekesnője.

Az OMME ősszel indítja újabb akciójátForrás: Éger György

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ősszel indítja újabb akcióját, de már most felhívja rá a figyelmet: Méhbarát Település pályázatot írnak ki abból a célból, hogy településeink önkormányzatai a parkosításra, közterületek növényekkel való betelepítésére méheknek hasznos virágokat, bokrokat, fákat használjanak fel minél nagyobb számban, minél nagyobb területen. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott méhbarát növények megtalálhatók az OMME weboldalán. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK