Külföldi segítséget kell kérni a Tádzs Mahal megóvására

2018.05.02. 14:47

A Tádzs Mahal elszíneződésének megállítására külföldi segítséget kell kérnie az indiai kormánynak. 

Az indiai legfelsőbb bíróság döntése értelmében az indiai kormánynak külföldi segítséget kell kérnie a Tádzs Mahal mauzóleum elszíneződésének megállítására. A bírói döntés értelmében az indiai kormánynak és az Uttar Pradesh állam kormányának

a világ neves szakértőit kell Indiába hívnia, 

hogy segítséget nyújtsanak az ország leghíresebb nevezetessége, a Tádzs Mahal állagának megőrzésében, mivel a légszennyezés, a rovarok és az épület kora alaposan kikezdte az épület falait. Az épület korábban elsárgult, most pedig egyre inkább barna és zöld színű kezd lenni a helyiek szerint. A bíróság nagyon súlyosnak ítélte a helyzetet, és külföldről szeretnének szakértőket hívni.

30 éve elég volt egy nagyobb eső, hogy lemossa az épületetForrás: leemage/©B.A.Tafreshi/Novapix/Leemage/B.A.Tafreshi

Egyébként a bírói testület az 1980-as évek óta rendszeresen áttekinti a Tádzs Mahal állapotát veszélyeztető ártalmakkal kapcsolatos ügyeket. Nagy gonddal próbálják meg felvenni a harcot a légszennyezés káros hatásai ellen, de igazából addig tehetetlenek, amíg nem számolják fel a környezetszennyezés forrásait. Ez a véleménye az indiai régészeti felügyeletnek is.

A mauzóleum falainak és minaretjeinek megtisztítása 2015-ben kezdődött. A szakemberek természetes agyagpasztát használtak, hogy eltávolítsák a sárga elszíneződést, és visszaállítsák a márvány csillogó fehérségét. Évekkel ezelőtt elég volt, ha az eső lemosta a Tádzs Mahalt, de az elmúlt 25 évben a légszennyezés súlyos károkat okozott. Mindenhol jól láthatóan sárgává vált az épület. Sőt azok a helyek, amelyeket nem ért az eső, egyenesen elfeketedtek - magyarázta korábban Buvan Vikrama, az indiai régészeti hatóság illetékese, aki felügyeli a felújítást. Vikrama azt is elmondta, hogy a kupola megtisztítása valószínűleg 10 hónapig fog tartani, 2019-ben fogják befejezni, és félmillió dollárba kerül. Néhány hete azért írtunk a Tádzs Mahalról, mert ledőlt két minaretje.

Ledőlt a Tádzs Mahal két minaretje

A nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két minaretjét. Az óránként 130 kilométeres szél erejét nem bírta a két négyméteres torony - mondták el helyi szakemberek.A két ledőlt minaret a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt.

A Tádzs Mahalt Sáh Dzsahán mogul sah építtette 1632 és 1647 között a Jamuna-folyó partján felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján is szereplő emlékművet évente hét-nyolcmillió turista látogatja. Az indiai legfelső bíróság tavaly utasította Uttar Pradesh szövetségi állam kormányát, hogy dolgozza ki a módszert a Tádzs Mahal és környezete védelme érdekében, mondván a páratlan épületet nemcsak a következő 25-50 évre kell megvédeni, hanem legalább 4-500-ra. 

további tartalmak a rovatból