Budapestre jön a Jetthro Tull

2018.05.17. 12:35

Budapestet is érinti a Jethro Tull jubileumi turnéja. Az 50 éves brit progresszív folkrockzenekar 2019 januárjában lép fel a Kongresszusi Központban.

Idén 50 éves a brit progresszív rockzenekar, a híres Jethro Tull, amelyik turnéra indul, és 2019 januárjában Magyarországon is megállnak. Az együttes 1968-ban a londoni Marquee Clubban adta első koncertjét, most pedig 51 év után, január 19-én játszanak Budapesten.

A Jethro Tull 1971-benForrás: Getty Images/Michael Putland

Ian Anderson együttese

több mint 60 millió lemezt adott el világszerte

az elmúlt 50 évben. Magyarországon rendszeresen fellépnek, legutóbb 2016-ban voltak itt. A frontember, Ian Anderson a kerek évfordulóra egy ötven dalból álló, a Jethro Tull teljes pályafutását bemutató, három korongból álló válogatást állított össze, amelyet 50 for 50 címen jelentetett meg. Ez az anyag képezi a márciusban a dániai Aalborgban indult, jelenleg Európában zajló, majd számos észak-amerikai állomást követően nyáron és ősszel Európába visszatérő turné alapját.

A koncerteken előkerülnek egészen korai, az alakulás időszakából származó dalok, több igazi sláger a This Was, a Stand Up, a Benefit, az Aqualung, a Thick As A Brick, a Too Old to Rock And Roll: Too Young to Die, a Songs From the Wood, a Heavy Horses és a Crest of A Knave című lemezről, de a frissebb kiadványokról, köztük a Thick As A Brick 2-ról is elhangzanak számok. A Jethro Tull legutóbb tavaly februárban járt Magyarországon, akkor is a Budapest Kongresszusi Központban játszottak. Ian Anderson a zenekarral kilencszer lépett fel Magyarországon, először 1986-ban. Játszott 1994 augusztusában a második Sziget fesztiválon (akkor még Diákszigeten), ami akkor Eurowoodstock névvel futott abban az évben, majd 2010-ben a paksi Gastroblues Fesztiválon, 2016-ban a pécsi Kodály Központban a Pannon Filharmonikusokkal adott koncertet. Anderson az MTI-nek a 2012-ben adott interjúban elmondta, az 1986-os magyarországi fellépés utáni reggelen írta a Budapest című Jethro Tull-számot. 

A 70 éves Ian Anderson 1968-ban alakította a Jethro Tullt, amely stílusát a rock, a dzsessz, a kelta és az angol népzene különleges elegyéből alakította ki. Az együttes

több mint 3000-szer lépett fel a világ negyven országában.

A fuvolás és csapata az elmúlt években elkészítette A Thick As A Brick második részét, a Homo Erraticus című új lemezt és korábbi albumok újrakiadásával is foglalkozott. A Jethro Tullban Ian Andersont jelenleg David Goodier (basszusgitár), John O'Hara (billentyűs hangszerek), Florian Opahle (gitár) és Scott Hammond (ütőhangszerek) egészíti ki.

további tartalmak a rovatból