Ezért kapta Udvaros Dorottya a főszerepet

2018.05.26. 10:03

Udvaros Dorottya és Zsótér Sándor eddig még nem dolgoztak együtt. A rendező különleges darabot állított a Nemzeti Színház színpadára, a főszerephez pedig a Kossuth-díjas művésznőt kérte fel. 

Zsótér Sándor nem hétköznapi darabot állított a Nemzeti Színház színpadára, igaz, nem először rendezte meg Bertolt Brecht rémmeséjét, A gömbfejűek és a csúcsfejűek-et. Zsótér a szerző szakértője; noha a darabot 1932-ben írták, a mai napig aktuális lehet.

A KÉPRE KATTINTVA MEGNÉZHETI A DARAB PRÓBÁJÁN KÉSZÜLT FOTÓKAT!Fotó: Polyák Attila - Origo

„Ez egy képzelt országról szólt, ami bárhol lehetne a világban, és Brecht 1932-ben írta, amikor a Reichstagot felgyújtották. Volt rá oka, hogy elmenjen Németországból, a szerzőnek egyenesen Dániáig kellett szaladnia a nácik elől. Egy rémmesét írt arról, hogy milyen az, amikor gazdasági problémák vannak az országban, de nem tudják megoldani, mert tehetetlenek vagy cinikusak a vezetők. Helyette inkább teret engednek egy meglehetősen ordas eszmevilágnak, amelyben bűnbakokat kell keresni.

Udvaros Dorottya két szerepet is kapott a darabbanFotó: Polyák Attila - Origo

„Miért nincs ekém, vagy traktorom, vagy cséplőgépem, vagy lakásom? Ennek egyetlen egy oka van: a csúcsfejűek a hibásak mindenben. Olyan egyszerűen hangzik, alantas ugyan, de mindannyian szeretnénk, hogy kicsit több legyen. A darab arról is szól, hogy milyen áldozatokat kell hozni. Ilyesmiről szól. Mint az élet” - mondta Zsótér Sándor az Origónak.

Korábban, 2012-ben a Színművészeti Egyetemen rendezett belőle vizsgaelőadást. Zsótér azt mondta, hogy azért rendezte meg most újra, mert tapasztaltabb színészeket szeretett volna maga köré gyűjteni, így a darabban két szerepet is kapott Udvaros Dorottya.

Udvaros Dorottya A gömbfejűek és a csúcsfejűek című Bertolt Brecht-darab próbájánFotó: Polyák Attila - Origo

„Nem dolgoztunk még együtt Zsótér Sándorral, de rengeteg előadást láttam már tőle, voltam bent, amikor próbált másokkal. Tudom, hogy ő nagyon intenzíven jelen lévő ember, akinek egyszerre öt dolog kavarog a fejében, és tulajdonképpen egyszerre próbálja meg elmondani. Rettenetesen túlfűtött, csupa szenvedély, nagyon okos. A viszonya Brechttel pedig teljesen egyedi, lenyűgöző.”

Udvaros Dorottya most dolgozott először Zsótér SándorralFotó: Polyák Attila - Origo

„Én azt gondoltam, hogy ez egy rossz darab, aztán elkezdtünk próbálni, és ahogy mesélt róla, ahogy fölfejtette a rétegeket a darabban, egyszer csak azt gondoltam, hogy milyen jó ez a darab. Szóval nagyon jó próbaidőszak volt, üdítő, szellemes, humoros” - mondta a színésznő. Udvaros Dorottya alakítja a darabban az Alkirályt, aki eredetileg férfi szereplő lenne. Zsótér Sándor azt mondta, manapság rengeteg női vezető van, és szerinte a szerepet mindenképpen a színházban a legsúlyosabb személyiségnek kellett kapnia, ezért kérte fel Udvaros Dorottyát. „Összeszedtem a bátorságomat és felhívtam” - mondta nevetve Zsótér Sándor.

Zsótér Sándor több Bertolt Brecht-darabot is rendezett márFotó: Polyák Attila - Origo

Udvaros Dorottya kapta a Szent Barnabás kolostor főnökasszonyának szerepét is. „A próbafolyamatok egy bizonyos részén minden nehéz, aztán amikor az ember túlesik a megértés folyamán, akkor már magától értetődő.”

Udvaros Dorottya azt mondta, a próbák nagyon jó hangulatban teltekFotó: Polyák Attila - Origo

„Az mindig nagyon izgalmas, amikor a darabon belül az ember ugrál az egyik karakterből a másikba. Ez egy izgalmas kihívás, de valójában ha egy összetett, bonyolult szerepet játszik az ember, annak a szerepnek is sokféle stációja van egy darabban. Nem olyan ördögtől való ez, nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani ennek” - mondta Udvaros Dorottya.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK