Vágólapra másolva!
Superman már 80 éve Amerika egyik meghatározó kulturális ikonja. 1938-ban két középiskolás fiú álmodta meg a karaktert, szüleik bevándorlók voltak, és a hősük az amerikai álmot testesítette meg, azt a metaforát, amelyet a harmincas években Európából elmenekült emigránsok a békés és virágzó Amerikára vetítettek.
Vágólapra másolva!

Superman 80 éve debütált az első képregényben, de ma is az amerikai kulturális ikonok közé tartozik. Megkerülhetetlen hős lett a DC Comics képregények sztárja. Legutóbb az Az igazság Ligája-filmekben is szerepelt. Az Action Comics első képregényfüzetében

1938 júniusában mutatkozott be Superman, aki nyolc évtizeddel később is népszerű Amerikában.

„Ő a szuperhős mintája.

Mindig helyesen cselekszik és megpróbál jót tenni” - mondta Jared Smith, egy washingtoni képregénybolt munkatársa. Az első Superman-képregény 13 oldalt szentelt Kal-El történetének, a Krypton bolygóról származó, szuperképességekkel rendelkező idegennek, akit a Krypton pusztulása előtt az apja menekít a Földre.

Superman az első képregényfüzettel megteremtette rajongótáborát.

Megjelenése az elmúlt évtizedekben alig változott: továbbra is az ismerős piros-kék-sárga mezét viseli a mellkasán a nagy S-betűvel. A képregényekben, a filmvásznon és a tévéképernyőn, valamint a videojátékokban töretlenül küzd az igazságért és az amerikai életmód eszméjéért. Az illinoisi Metropolis – ez annak a kitalált városnak a neve is, ahol a képregényekben Superman él – évente fesztivált rendez a hős tiszteletére.

Idén nyáron a DC Comics újraindítja a Superman-szériát.

A vállalkozáshoz sikerült megnyerniük Brian Michael Bendist, a műfaj legendás alkotóját, aki 20 évig dolgozott a rivális Marvel kiadónál. „Az ember mindig érzi egy karakter örökségét, amikor elkezd vele dolgozni, többször is átéltem ezt az örömöt, de Supermannel van valami más is.

a zsáner szívévé, lelkévé és középpontjává vált egész létével”- mondta Bendis.

Az első Superman képregény 1938-ban Forrás: Heritage Auctions

Superman a Földre érkezett idegen, akit egy farmer és felesége nevelnek fel a képzeletbeli Smallville-ben. Felnőttként Clark Kent néven költözik Metropolisba, ahol újságíróként dolgozik. A képregény alkotói, Jerry Siegel és Joe Shuster, zsidó származású középiskolások voltak, és nagyjából

az iskolapadban találták ki Supermant.

A szüleik bevándorlók voltak, és a hősük az amerikai álmot testesítette meg, azt a metaforát, amelyet a harmincas években Európából elmenekült emigránsok a békés és virágzó Amerikára vetítettek. Érdekes, hogy később Superman népszerűsége egy időre elhalványult. „Tökéletessége túl sok volt az esendő közönségnek.

ezért az alkotók kitalálták a Krypton bolygóról származó kryptonitot, amely el tudja venni szuperképességeit” - mondta Jared Smith, a képregényboltos.

Superman 1938 óta a képregényeken kívül filmek, sorozatok, játékok főszereplője lett Forrás: Mptv / The Kobal Collection

Hogy Superman lépést tartson a társadalommal, az írók megpróbálták szinkronba hozni a változó politikai és társadalmi körülményekkel.

1978-ban például találkozott a legendás bokszolóval, Muhammad Alival,

aki elvitte őt Metropolis gettóiba.