Meghalt Birkás Ákos képzőművész

Birkás Ákos
Budapest, 2017. szeptember 27. A magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Birkás Ákos Munkácsy Mihály-díjas festőművész budapesti műtermében 2017. szeptember 27-én. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Vágólapra másolva!
76 éves korában vasárnap meghalt Birkás Ákos Munkácsy Mihály-, Herder-, és Prima Primissima díjas festőművész, kiváló művész.
Vágólapra másolva!

Meghalt Birkás Ákos Munkácsy Mihály-, Herder-, és Prima Primissima díjas festőművész, kiváló művész. Az MTI-t a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) titkársága tájékoztatta.

Birkás Ákos 1941. október 26-án született Budapesten. A Képzőművészeti Főiskola után az 1960-as években önarcképeket és portrékat készített. Az 1970-es évek elején konceptuális indíttatású, realista képeket festett, majd a fénykép eszközével folytatta mű és környezete, mű és befogadó viszonyával kapcsolatos kutatásait.

Birkás Ákos Munkácsy Mihály-díjas festőművész 2017 őszén Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A képpel mint tárggyal és a fényképezéssel, mint szereppel foglalkozott. 1985-ben kezdte el absztrakt Fej-sorozatát, amely az évek során monumentális sorozattá bővült. E munkáinak egyetlen motívuma az ovál forma, amely sokrétű értelmezési lehetőséget hordoz. 2000-től többek között olyan társadalmi kérdésekkel foglalkozott nagyméretű realista képein, mint a globális migráció problematikája. Változatos életművének elemei szuverén logikával épülnek egymásra. Művészi munkája mellett

pedagógiai és elméleti munkássága is jelentős.

Kivételes intellektusa, tágas gondolkodási horizontja nevét külföldön is ismertté tette. A nyolcvanas évek végétől Bécsben, Münchenben, Berlinben, Budapesten élt és dolgozott. 1989-ben Hans Knollal közösen hozták létre az első, nemzetközi művészetet bemutató kortárs galériát Budapesten. 2009-ben portréfilmet készített róla a francia Arte csatorna Akos Birkas - Painter címmel.

Munkáit neves külföldi és hazai múzeumok őrzik, többek között a New York-i Guggenheim Múzeum, a bécsi MUMOK, a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneum, Graz, a Neue Galerie, Linz, a budapesti Ludwig Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Számos díjat és elismerést kapott, munkásságát többek között Herder-díjjal (1989), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008) és Prima Primissima díjjal (2017) jutalmazták.