Meghalt Yvette Horner

2018.06.12. 13:05

95 évesen meghalt Yvette Horner francia harmónika- és zongoraművész. Népszerűségét a Tour de France világhírű országúti kerékpárverseny alapozta meg, 1952 és 1963 között a rendezvény hivatalos zenésze volt. Yvette Hornert a „harmónika királynőjeként” is emlegették. 

Meghalt 95 éves korában Yvette Horner francia harmonika- és zongoraművész, zeneszerző, a harmonika-világkupa győztese, a Tour de France hivatalos zenésze. A muzsikus a Párizs közelében lévő Courbevoie-ban halt meg hétfőn. Horner 1922 szeptemberében született, 1947-ben kezdte pályafutását, utolsó koncertjét 2011-ben adta, egy évvel később jelent meg utolsó albuma. A harmonika világkupáját 1948-ban nyerte el Párizsban, a második világháború utáni első nemzetközi harmonikafesztiválon, amit évente rendeznek meg mindig más városban.  

Yvette Horner népszerűségét a Tour de France világhírű országúti kerékpárverseny alapozta megForrás: AFP/Georges Bendrihem

Népszerűségét a Tour de France világhírű országúti kerékpárverseny alapozta meg, 1952 és 1963 között a rendezvény hivatalos zenésze volt, minden szakaszgyőztes tiszteletére játszott egy Citroen tetején, széles karimájú kalapban.

Jean Paul Gaultier, aki a zenész utolsó fellépő ruháit tervezte, a múzsájának nevezte Hornert. A „harmonika királynőjének” albumaiból több tízmilliót adtak el világszerte, karrierje hét évtizede alatt több mint kétezer koncertet adott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK