A Rolling Stonesról neveztek el egy most felfedezett ősi állatcsaládot

2018.06.15. 21:10

Százmillió éves borostyánkövekbe zárt, újonnan felfedezett álkérészcsaládot nevezett el a Rolling Stones együttesről egy német rovarkutató, a család tagjai egyenként a brit rockbanda egykori és mostani tagjainak nevét kapták.

"A Rolling Stoneflies felfedezése több mint geg. A rovarfosszíliák gyarapítják tudásunkat a krétakori borostyánkőerdők életéről. Megvilágítják az álkérészek evolúcióját, amelyek akkor együtt éltek a dinoszauruszokkal a Földön - magyarázta Arnold Staniczek kutató a dpa német hírügynökségnek.

A burmai borostyánkő 100 millió éves, az álkérészek a repülő rovarok legrégebbi családja - tette hozzá.
A Stuttgarti Természettudományi Múzeumnak van az egyik legjelentősebb olyan borostyánkő-gyűjteménye a világon, amelyben kérész- és szitakötőzárványok vannak.

A Staniczek általa azonosított
új álkérészcsalád tagjainak különösen hosszú nyelve van, éppen olyan, mint a Rolling Stones közismert logója.

Ronnie Wood, Keith Richards, Mick Jagger, és Charlie WattsForrás: AFP/2016 Getty Images/Michael Loccisano

Az együttes tagjainak nevét kapták az álkérészek, az énekes Mick Jagger tiszteletére az egyiket Petroperla mickjaggerinek nevezték el, a Lapisperla keithrichardsi a gitáros Keith Richardsot örökíti meg. A többiekről is elneveztek egy-egy álkérészt: Largusoperla brianjonesi, Largusoperla charliewattsi, Largusoperla micktaylori, Largusoperla billwymani, Electroneuria ronwoodi.

Az elnevezés időzítése nem véletlen, a Rolling Stones június 22-én Berlinben és június 30-án Stuttgartban ad koncertet.Ha Mick vagy Keith látni akarja a róla elnevezett fajt, szívesen meghívjuk őket a stuttgarti múzeumba- mondta a kutató.