Mindenki a híres festő lelkét kutatta, pedig csak az idő volt borús

2018.07.23. 16:48

Rendkívül egyszerű magyarázatot talált John Constable kései képeinek szomorúságára egyik szakértője. Szerinte nem a művész volt borús, hanem egyszerűen csak az időjárás, amelyet megörökített.

John Constable angol romantikus tájképfestő kései képeinek borongósságát lelki világával magyarázták, azonban legutóbb rendkívül egyszerű magyarázatot talált rájuk egyik szakértője. Szerinte ugyanis nem a művész hangulata volt borús, hanem egyszerűen csak az időjárás, amelyet megfestett.Az 1776 és 1837 között élt festő kései akvarelljein látható mélabús eget és vészjósló felhőket

sokan a felesége halála utáni hangulata drámai ábrázolásaként tartották számon.

A művésznek az 1830-as években London északi részén, a Hampstead Heathen készült és a patinás Viktória és Albert Múzeumban őrzött vízfestményeit időjárási feljegyzésekkel összevetve az intézmény festményekért felelős vezetője és Constable munkásságának avatott szakértője arra jutott, hogy Constable végtelen alapossággal örökítette meg a szomorkás angol időjárást.

Mark Evans a The London Literary Gazette című lapban megjelent korabeli időjárás-jelentések egy Hampsted Heathhez közeli iskola egykori igazgatója, Charles Henry Adams által megőrzött gyűjteményét vetette össze John Constable munkáival. Megkönnyítette a dolgát, hogy a festő feltüntette a pontos dátumot képei hátoldalán.

Constable felesége, Maria 1828-ban halt meg tuberkulózisban, és Mark Evans szerint sokan ezzel hozták összefüggésbe a drámai hatásokat a festő ezt követően született képein. „Általánosan elterjedt, hogy kései munkáit az érzelmi állapotának tükrében nézik” – jegyezte meg a szakértő, aki szerint viszont a festő inkább csak azt vetette vászonra, amit látott. Kiemelte a művész Spring Clouds - Hail Squalls (Tavaszi felhők, szélvihar) című, már-már expresszionista stílusú festményét, amelyről az időjárási adatokat figyelembe véve kiderült, hogy aznap, amikor készült, zivatar és heves délnyugati szél volt, a hőmérséklet pedig nem érte el a 7 Celsius-fokot. „Pontosan ezt örökítette meg” – mondta Mark Evans. Constable alkotói stílusa meghatározó befolyással volt a francia romantikus festőkre és az impresszionistákra is.

további tartalmak a rovatból