25 éve meghalt gitárosáról beszélt Pataky Attila

Pataky Attila
Budapest, 2015. március 17. Pataky Attila énekes az Edda Művek együttes sajtótájékoztatóján Budapesten 2015. március 17-én. A sólyom népe címmel új stúdióalbumot, immár 32. lemezét készítette el az Edda Művek, amely április 11-én a Papp László Budapest Sportarénában nagyszabású koncerttel ünnepli 40. születésnapját. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Már 25 éve, hogy az Edda akkori gitárosa, a 25 éves Kun Péter az egyik Edda tábor hajnalán motorozni indult, de soha nem tért vissza. Pataky Attila eddig kevéssé ismert részleteket árult el a zenész tragikus haláláról. 
Vágólapra másolva!

Pataky Attila azt mondta, azóta is hiányzik neki Kun Péter, amióta 25 évvel ezelőtt otthagyta őket az Edda tábor egyik hajnalán, mert motorozni akart még lefekvés előtt. Sajnos a motoros útnak nem sokkal később tragikus vége lett. Pataky Attila a Story Magazinnak mesélt arról, a 25 évvel ezelőtti napról.

Valahogy olyan mézédes lett az este, nem volt kedvünk lefeküdni, beszélgettünk hajnalig. Már pirkadni kezdett, amikor szóltam, hogy most már menjünk aludni, mire Peti azt válaszolta, hogy

olyan jó a hajnali levegő.” Pataky Attila pedig nem tartotta vissza: „nem éreztem semmit előre, a receptoraim akkor még nem működtek olyan jól, ahogy manapság működnek. Az a nagy boldogság egyszerűen eltakarta a veszélyérzetemet. Peti elgurult, majd szinte azonnal utána indult a barátnője és az egyik testőrünk, nehogy baj legyen. Ebből lett aztán a tragédia.” Ugyanis Agárd külterületén érték be Kun Pétert, ahol éppen meg akart fordulni, és amikor keresztben állt az úton, elütötték. Mikor az együttes tagjai is megtudták a hírt, Pataky Attila úgy döntött, hogy nem mondja el a teljes igazságot, nehogy a több ezer rajongó közül néhányan teljesen összeomoljanak.

„Nem bírtam tovább, lehajtottam a fejem, és elismertem” Forrás: MTI/Illyés Tibor

„Attól tartottunk, hogy ha meghallják, hogy Peti meghalt, néhányan azonnal utána akarnak menni, felvágják az ereiket vagy beugranak a vonat alá. [...] Aztán késő délután valaki felkiabált nekünk a színpadra: »Peti meghalt, én érzem!« Akkor nem bírtam tovább, lehajtottam a fejem, és elismertem, hogy valóban ez történt” – mondta Pataky Attila.

Az énekes azt is elmesélte, hogy öt évvel korábban Kun Péternek már volt egy balesete, amelyben akkori barátnője meghalt. „A trabantjukkal mentek, megcsúsztak egy víztócsán, és karamboloztak. Peti megúszta, de a barátnője meghalt. Napra pontosan öt évvel később Peti utánament, biztos várta őt már nagyon a túloldalon. Ez volt a karmája.” Egyébként az öt évvel későbbi balesetben már terhes volt Kun Péter barátnője, aki a baleset után néhány hónappal megszülte közös gyereküket, Petrát.