Meghalt Paul Taylor koreográfus, az amerikai modern tánc kimagasló alakja

Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc éves korában meghalt Paul Taylor koreográfus, az amerikai modern tánc létrehozóinak utolsó képviselője, akinek karrierje több mint hat évtizeden át tartott.
Vágólapra másolva!

Taylor szerdán halt meg New Yorkban veseelégtelenségben. Halálhírét a szóvivője, Lisa Labrado jelentette be.

Taylor még a nyolcvanas éveiben is dolgozott társulata, a Paul Taylor Dance Company manhattani stúdiójában, ahol évente két új koreográfiát készített, hosszú karrierje alatt 147-et.

- mondta még 2011-ben az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

A Paul Taylor Dance Company a világ egyik legsikeresebb kortárs társulata, amely a Lincoln Center-beli évada mellett világszerte turnézik.

Csütörtöki közleményük szerint a társulat művészeti vezetését Michael Novak táncos veszi át, akit maga Taylor jelölt ki erre a feladatra.

A klasszikus zene - különösen a 18. századi barokk - társítása a tánc nagyon modern stílusával volt Taylor jellegzetessége.

Az 1930-ban született Taylor a Syracuse-i Egyetemen kezdte tanulmányait, ahol festészetet tanult, de a tánc iránti vágya hamarosan a New York-i Juilliardra repítette. Martha Graham koreográfustól tanult, akivel évekkel később az amerikai modern tánc koreográfusainak nagy trióját alkotta Merce Cunninghammal együtt.

1953-ban alapította meg társulatát, egy évvel később Martha Graham társulatának szólistája lett.

Dolgozott a New York City Ballett világhírű orosz származású balettmesterével, George Balanchine-nal, aki állandó állást ajánlott neki a társulatban, de ő nemet mondott.

„Modern táncos akartam lenni. Kiválasztottam, mit akarok csinálni és ehhez tartottam magam" - mondta a 2011-es interjúban.