Elhalasztották a 450 millió dolláros Leonardo-festmény bemutatását

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi
NEW YORK, NY - OCTOBER 10: Christie's unveils Leonardo da Vinci's 'Salvator Mundi' (pictured) with Andy Warhol's 'Sixty Last Suppers' at Christie's New York on October 10, 2017 in New York City. Ilya S. Savenok/Getty Images for Christie's Auction House/AFP
Vágólapra másolva!
Meghatározatlan időre elhalasztották a világ legdrágább, árverésen elkelt festményének közszemlére tételét az Abu-Dzabi Louvre-ban.
Vágólapra másolva!

Egyelőre elhalasztották a Leonardo da Vincinek tulajdonított Salvator Mundi (Világmegváltó) című festményének az első kiállítását az Abu-Dzabi Louvre-ban. Az alkotás jelenleg a világ legdrágább, árverésen elkelt festménye. Tavaly, egy novemberi New York-i árverésen 450 millió dolláros (127 milliárd forintos) rekordáron cserélt gazdát, és az előzetes tervek szerint idén, szeptember 18-tól tekinthette volna meg a nagyközönség.

A Christie's aukciósház tavaly októberben New Yorkban kiállította a Salvator Mundi-t az árverés előtt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ilya S. Savenok

Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hivatala hétfőn a Twitteren jelentette be a várva várt esemény elmaradását

anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adott volna.

Csak annyit közöltek, hogy rövidesen további részletek várhatók.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamelyik tanítványának, vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra. Leonardo da Vinci elveszett és hosszú ideig rejtőzködő remekműve lesz a mi ajándékunk a világnak – mondta Mohamed Kalifa al-Mubarak, a hivatal vezetője június végén, amikor bejelentette a közszemlére tétel szeptemberi időpontját. Érdekes, hogy neves művészettörténészek továbbra is megkérdőjelezik a festmény hitelességét, többek szerint inkább Leonardo egyik tanítványának, Bernardo Luininak a munkája.