Nagy Csongor Zsolt kapta az idei Kaszás Attila-díjat

Tatabánya, 2018. szeptember 7. Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja, miután átvette a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán a tatabányai Jászai Mari Színházban 2018. szeptember 7-én. MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Vágólapra másolva!
Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, amit az országos színházi évadnyitó gála keretében adtak át pénteken a tatabányai Jászai Mari Színházban.
Vágólapra másolva!

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja.

Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A díjat tizenegyedik alkalommal adták át. Harminckilenc társulat tagjai közül a színészek szavazással választották ki a három jelöltet, akik közül a legtöbb közönségszavazatot kapott művész vehette át a díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától.

Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja, miután átvette a Kaszás Attila-díjat az országos színházi évadnyitó gálán a tatabányai Jászai Mari Színházban 2018. szeptember 7-én Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Fekete Péter a színházi évadot megnyitó köszöntőjében kiemelte:

a legnagyobb érték, hogy harmónia és béke van köztünk.

A "kultúrkampfos" sajtópolémiák ellenére hiszem, hogy együtt szolgáljuk a magyar kultúrát, új célokat találunk, melyeket közösen fogunk megvalósítani - fogalmazott.

Az államtitkár úgy vélte, lehet arról vitatkozni, hogyan adjanak teret azoknak, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban nem jutottak elég lehetőséghez, azonban

"Nagy a felelősségünk abban, hogyan alakul a szakma jövője. Kezdjük talán azzal, hogy megkeressük a metszéspontokat, ahol közös értékeket találunk" - jelentette ki Fekete Péter.
Az államtitkár szólt arról is, hogy komolyan veszik a színházi és előadó-művészeti háttérszakmák képviselőinek kérését és keresik bérük rendezésének megoldását.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója felidézte, hogy

2008-ban, Kaszás Attila halála után hozta létre az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület,

amely a mai napig felügyeli a jelölés folyamatát. Kiemelte, hogy a díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is azt jelenti, hogy "lehet valaki próféta a saját hazájában".

A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett a kulturális kormányzat először 2018-ban bruttó 400 ezer forinttal járult hozzá a díj finanszírozásához.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán és Krisztik Csaba vehette át.