A bécsi lehet az utolsó nagy Bruegel-kiállítás

lr2000500 Mort désordre Ricciarini Allegory DEATH Disordine DESTRUCTION Delinquente Malfattore Furfante Illness Skeleton Paesaggio Deserto RENAISSANCE SUICIDE DESERT Triumph Trionfo FIGHT Suicidio Scheletro BATTLE ART 16 16o XVI XVIo secolo Rinascimento P
"Le triomphe de la mort" (Triumph of death) Peinture de Pieter Bruegel (ou Breugel ou Brueghel ou Breughel) dit l'ancien (1525-1569) 1562-1563 Dim 117x162 cm Madrid, Museo del Prado ©Luisa Ricciarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb kiállítását rendezik Bécsben idősebb Pieter Bruegel műveiből a festő halálának közelgő 450. évfordulója alkalmából. Az október 2-án nyíló tárlaton látható lesz „egy újonnan felfedezett Bruegel is”.
Vágólapra másolva!

A kiállítást egy brüsszeli sajtótájékoztatón jelentették be. Manfred Sellink művészettörténész elmondta, A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett, vitatott eredetű festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként, az ecsetvezetés és a részletgazdagság alapján sikerült megállapítani, hogy idősebb Pieter Bruegel munkája. A Galleria Doria Pamphilj római magángyűjteményben lévő festményen a lakkréteg barnás elszíneződést mutatott a restaurálás előtt.

Az „új Bruegel-festmény” látható lesz a bécsi Szépművészeti Múzeumban (KHM) október 2-án nyíló és 2019. január 13-ig tartó kiállításon, amelyen „nagy büszkeséggel tesszük közszemlére az új felismeréseket” – mondta Sellink, aki a tárlat négy kurátorának egyike.

A KHM, amely 12 Bruegel-képpel a világ messze legnagyobb Bruegel-gyűjteményével rendelkezik, számos múzeummal, gyűjteménnyel és alapítvánnyal fogott össze, hogy az eddigi legátfogóbban mutathassa be az északi reneszánsz egyedülálló, sajátos eredeti változatát létrehozó festő munkásságát. A tárlaton körülbelül 30 festményét, az összes fennmaradt olajkép háromnegyedét és grafikáinak, rajzainak felét állítják ki.

Híresebb művei közül látható lesz A halál diadala, a Háromkirályok imádása vagy a Téli táj madárcsapdá-val.

A halál diadala (1562-63) Forrás: Origo

A kiállításra képeket ad kölcsön a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a KHM után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja. A múzeum főigazgatója, Michel Draguet azonban reméli, hogy

ez lesz az utolsó nagy Bruegel-kiállítás,

mert a törékeny képek mozgatása veszélyes.

A bécsi Bruegel-kiállításon a nyilvánosság elé tárják a flamand festővel kapcsolatban az utóbbi hat évben végzett tudományos vizsgálatok eredményeit is, például a Bruegel téli tájképei című kötetben a képek történelmi hátterét, a 16. századi hétköznapok ábrázolását, az archetipikus télábrázolás máig tartó hatását elemzik.

Id. Pieter Bruegel halálának 450. évfordulója 2019. szeptember 9-én lesz.