Vásáry Tamás lesz a tárlatvezető egy napra

2018.10.13. 15:28

Exkluzív tárlatvezetést tart Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester a Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek című kiállításon. A tárlatvezetés október 14-én lesz a Műcsarnokban.

Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész és karmester exkluzív tárlatvezetést tart a Rejtett történetek | az életreform-mozgalmak és a művészetek című kiállításon vasárnap, délután 3 órakor a Műcsarnokban. A rendkívül gazdag tudásanyagot feldolgozó, látványos kiállítás itthon elsőként foglalja össze az eddig csak Németországban és Ausztriában közönség elé tárt társadalomkritikus tematikát, a 19. század utolsó harmadától világszerte kibontakozó, a közép-európai országokban virágzó életreform-mozgalmakat, illetve azok korabeli művészetekre gyakorolt hatását.

Vásáry Tamás tart tárlatvezetést október 14-énFotó: Pályi Zsófia - Origo

Többek között Aba Novák Vilmos, Csók István, Csontváry Kosztka Tivadar, Derkovits Gyula, Egry József, Fényes Adolf, Ferenczy Károly, Ferenczy Noémi , Gulácsy Lajos, Iványi-Grünwald Béla, Jaschik Álmos, Kacziány Aladár, Karl Wilhelm Diefenbach, Kernstok Károly, Koszta József, Kozma Lajos, Körösfői Kriesch Aladár, Maróti Géza, Mednyánszky László vagy Rippl-Rónai József munkáin keresztül.

Vaszary János: Csendélet keleti porcelánnal című képeForrás: Origo

Az emblematikus képzőművészeti alkotásokon túl a kiállítás látogatói olyan, az adott korban készült plakátokat, kiadványokat, röpiratokat is áttekinthetnek, amelyek az életreform-gondolkodás hétköznapi emlékei. Különös jelentőségű, eddig soha nem látott méretű mustrával szolgálnak a mozdulatművészetet megörökítő, vagy a korabeli sportolási szokásokat bemutató fotográfiák.

KAPCSOLÓDÓ CIKK