Tátrai Tibor: Nagy rumli van most Nyugat-Európában

TÁTRAI Tibor
Kapolcs, 2017. július 22. Tátrai Tibor gitározik a basszusgitározik a Póka-Tátrai Regeneráció koncertjén Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tátrai Tibor a magyar kultúráról, a zene szeretetéről, magyarságáról, a legfőbb célokról és Európa helyzetéről is beszélt a 888.hu-nak adott interjújában. Így fogalmazott: egyszerűen ki kell nyitni a történelemkönyvet, és ha te nem a magyarok oldalán állsz, akkor nem magyar vagy.
Vágólapra másolva!

A 888.hu legutóbb a magyar gitárkirályt, Tátrai Tibort kérdezte meg elsősorban a kultúráról, benne persze a könnyűzene szerepéről, és szóba került Európa sorsa is. Tátrai most sem feledkezett meg Radics Béláról, akinek végül is a karrierjét köszönheti. 16 évesen roadolt a Radics-féle Sakk-Mattnak, és ott került közel a zenéhez, a gitárhoz az addig inkább birkózó és bokszoló Tátrai Tibor.

Tátrai Tibor 2017-ben Kapolcson Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A mai könnyűzenéről Tátrai Tibor azt mondta, „egy fiatal azt hallgatja, amit kap. Ami neki persze nem biztos, hogy jó, de én is ugyanígy voltam. Nekem is »Ajjaj, fekete vonat« meg »Isten véled, édes Piroskám« volt. Azt kaptam az arcomba, és

Attól, hogy a fiatalok hallják a miénket, ők megcsinálhatják még a sajátjukat. Sőt, csinálják meg! Ennél nincs nagyobb dolog. Ez a legfőbb cél.”

A beszélgetésben szóba került egy 1973-as felvétel, ami az első tabáni koncerten készült. Tátrai Tibor a régi és a mai zenészlétről, a zenészi munkáról azt mondta, nem is érdemes a kettőt összehasonlítani. Például a zenehallgatással kapcsolatban azt mondta, „a zene ma sokszor nem olyan formában jelenik meg sokak életében, hogy leül, bekapcsolja és meghallgatja, hanem mondjuk munkába menet be van dugva a füles, és úgy hallgatja meg az aktuálist.

Erről viszont nem lehet úgy beszélni, hogy hátrány vagy előny lenne, hanem ez a valóság.” Arról pedig, hogy mi a magyar kultúra, és hogy abba vajon belefér-e a rockzene, Tátrai Tibor azt mondta, „a klasszikus zene győzött. Ott nincs duma. Ez az idők kezdete óta így van. Ez a fránya, fáradt kis beat- és rockzene pedig csak a II. világháború után lett feltalálva. Tehát alapvetően ez egy fiatal dolog. [...] De én úgy gondolom, hogy a magyar rockzene már a kezdeti nagyoknál kultúra lett.” A magyar gitáros kultúráról pedig azt mondta, vannak benne markerek. „Ilyen a Radics Béla, az Orszáczky Miklós. Ha azt mondom, hogy én is egy bizonyos szempontból marker vagyok a magyar gitáros kultúrában, az azért van, mert soha semmi máson nem törtem a fejem, csak a zenén. Mert a Nagy Manitu az adottság mellé adott nekem egyfajta akaratosságot is.”

Kapolcs, 2017. július 22. Tátrai Tibor gitározik (b) és Póka Egon basszusgitározik a Póka-Tátrai Regeneráció koncertjén Kapolcson, a 27. Művészetek Völgye kulturális fesztiválon 2017. július 22-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az interjúban szóba került, hogy milyen irányba tart a világ és benne Magyarország. Ezzel kapcsolatban Tátrai Tibor többek között azt mondta, „ha a világ jelenlegi vezetői, a hatalom tulajdonosai tudnak bánni a hatalmukkal jó értelemben, akkor nincs baj,

Mert nézz rá Szíriára. Egészen biztosan nem rajtam, rajtad vagy az átlagembereken múlik az, ami ott történik, hogy ott lövik egymást. Magyarul ehhez nekem nincs semmi közöm. Próbálják azok megoldani, akik ezt a balhét megcsinálták.” Az afrikai elmaradottsággal kapcsolatban említette, hogy Kínában és Japánban sokáig csak kínaiak és japánok voltak. „Afrikában meg volt belga, volt holland, volt német, angol meg francia. Szóval szerintem azért ez ott van a nyugat-európaiak hátán, ez a nagy fekete madár. Ott ül a vállukon. Most pedig próbálják ezt jóvá tenni. De nem vagyok biztos benne, hogy nekem ezt a dolgot tolerálnom kellene.

A második világháború óta nem volt cirkusz, de most elég nagy cirkuszszag van Európában. Adja a Jóisten, hogy a vezető politikusaink észnél legyenek, és jól oldják meg a helyzetet.”