A Svéd Akadémia újabb tagja mondott le a szexuális zaklatási botrány miatt

2018.11.07. 19:13

A 18 tagú Svéd Akadémia újabb tagja mondott le a testület körül kialakult botrány miatt, ezzel már nyolcan hagyták ott az irodalmi Nobel-díjat odaítélő tekintélyes szervezetet.

Csak tavaly decemberben választották a Svéd Akadémia tagjává, de szerdán bejelentette lemondását Jayne Svenungsson, a Lund Egyetem teológiaprofesszora. Vele együtt már nyolcan vannak azok, akik a szervezet körül kialakult botrány miatt lemondták tagságukat. Közleményében azt írta a professzor: ironikusnak tartja, hogy a meghalt író, Torgny Lindgren helyét éppen akkor foglalta el, amikor szexuális zaklatási botrány rázta meg az akadémiát.

Jayne Svenungsson tavaly decemberben tartotta akadémiai székfoglaló beszédétForrás: AFP/Jonas Ekstromer/TT

Tavaly óta több tag távozott az akadémiáról, idén ősszel azonban három új tagot is választottak a testületbe. Svenungsson a svéd SVT televízióban elmondta, hogy alapos mérlegelés után döntött tagsága visszaadásáról, és ezentúl inkább egyetemi professzori munkájára akar koncentrálni.

A Svéd Akadémia körüli botrány az után tört ki, hogy az egyik tag, a költő Katarina Frostenson férjéről, a svéd kulturális élet egy befolyásos szereplőjéről, a francia Jean-Claude Arnaultról kiderült, hogy számos nőt zaklatott szexuálisan, emellett több alkalommal előre kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyertesének nevét.

Korábbi kimaradások
Legutóbb 1943-ban – és az 1901 óta odaítélt elismerés történetében mindössze hétszer – fordult elő, hogy nem osztották ki a legrangosabb irodalmi díjat. legutóbb 1943-ban, a második világháború forrpontján, azt megelőzően pedig hatszor: 1942-ben, 1941-ben, 1940-ben, 1935-ben, 1918-ban és 1914-ben. Hét alkalommal csak a rákövetkező évben hirdettek győztest: az 1915-ös, az 1919-es, az 1925-ös, az 1926-os, az 1927-es, az 1936-os és az 1949-es díjat is egy évvel később ítélték oda, így eddig ötször fordult elő - 1916-ban, 1920-ban, 1928-ban, 1937-ben és 1950-ben, hogy egy évben két irodalmi Nobel-díjat adtak át.

Arnault-t októberben szexuális erőszak miatt két évi börtönbüntetésre ítélte egy svéd bíróság. A magát ártatlannak valló férfi fellebbezett, ennek tárgyalását a jövő hétre tűzték ki. A botrány miatt az akadémia májusban úgy döntött, hogy idén nem adja ki az irodalmi Nobel-díjat, és szabályzatát is megváltoztatta. Egyelőre a díj jövő évi odaítélése is kérdéses.

az akadémia botrányának legfontosabb állomásai