1 milliárdért kelt el az egykori születésnapi ajándék karóra

Patek Philippe
Asprey
Vágólapra másolva!
Aukciós világrekordot jelentő 3,9 millió svájci frankért (1,1 milliárd forintér) kelt el kedden egy genfi aukción egy egyedülálló Patek Philippe karóra.
Vágólapra másolva!

Aukciós világrekordott döntött kedden egy 66 éves svájci karóra. Az 1952-ben gyártott, öröknaptáras Patek Philippe óra 3,9 millió svájci frankért (1,1 milliárd forintér) cserélt gazdát a Sotheby's genfi árverésén. Az óra a svájci óragyártó műhelyéből került a londoni Asprey ékszerészlánc egyik üzetébe, amely története során

ezt az egyetlen darabot kínálta eladásra ebből a modellből.

Az órát 1956-ban vásárolták meg az Asprey luxusüzletben. Érdekessége az órának, hogy a luxusékszerekkel foglalkozó lánc nevét is felírták a számlapra annak idején.

A keddi aukció, amelynek sztárja kétségtelenül a The Asprey néven emlegetett darab volt, csaknem 250 kar- és zsebórát vonultatott fel, köztük Cartier, Rolex és Vacheron Constantin órák. A Patek Philippe-karóra korábbi tulajdonosa egy 2006-os aukción tett szert az óraritkaságra

az akkor rekordot jelentő 2,2 millió svájci frankért.

A mostani árverést megelőzően 2-4 millió svájci frank közé becsülték a leütési árát. Az óra új tulajdonosának kiléte egyelőre nem ismert, de a győztes licitáló egy fiatal ázsiai nő volt, aki a terem hátsó sorában ült és kínaiul beszélt a telefonjába.

A rekorder Patek Philippe az Asprey felirattal a naptárnál Forrás: Sotheby's aukciósház

A The Asprey eredeti tulajdonosa, akinek R. C. monogramját az óra sárgaarany hátlapjába is belevésték, valószínűleg 21. születésnapjára kapta az órát. Az aukciót megelőzően Ázsia-szerte és Dubajban is bemutatott karórának barna bőrszíja van, és az öröknaptár mellett stoppermechanizmust is beleépítettek. A Sotheby's szerint az óraaukció 12,2 millió svájci frank bevételt hozott.