Orbán Viktor: Ez egy olyan este, ami okot ad a magyaroknak a büszkeségre

KURTÁG György; LÉVAI Anikó; ORBÁN Viktor; CSISZÁR Jenő
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul (j) a milánói Scala operaházban, ahol megtekintették Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor Milánóba ment megtekinteni Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját. A különleges eseményről fényképet is megosztott közösségi oldalán.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök a Facebookon osztott meg egy képet az eseményről, amelynek nagy jelentősége van: Kurtág György Fin de partie című operája ugyanis az első magyar opera, amelynek ősbemutatóját a milánói Scalában tartják.

Orbán Viktor az M5 kulturális csatornának elmondta: Ez egy olyan este, ami okot ad nekünk, magyaroknak a büszkeségr, és gratulált Kurtág Györgynek. Mint mondta, nagy dolog, hogy a milánói Scalában tartják a Kossuth-díjas magyar zeneszerző első operájának a premierjét.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Alexander Pereira, a milánói Scala igazgatója az operaházban, ahol a miniszterelnök megtekinti Kurtág György Fin de partie című operájának ősbemutatóját 2018. november 15-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor kiemelte: míg a kevesek által ismert magyar nyelv inkább elválaszt minket a világ többi részétől, a zenén keresztül, zenei géniuszaink segítségével el tudjuk mondani, kik vagyunk és mit gondolunk a világról.

A miniszterelnök a milánói Scala operaház múzeumában, Liszt Ferenc zongorája mellett nyilatkozva kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy a magyar zene géniuszai, köztük Liszt Ferenc, Bartók Béla, Ligeti György és Kurtág György komoly alkotásokkal járultak hozzá a világ zenetörténetéhez.

– jelentette ki Orbán Viktor.

Kurtág György Fin de Partie című művében Samuel Beckett azonos című drámáját, A játszma vége-t zenésítette meg. Az operát a színdarab francia nyelvű szövegére komponálta. A milánói operaház a Holland Nemzeti Operával koprodukcióban hozta létre az előadást. Az operát Pierre Audi állítja színpadra, a francia-libanoni rendező ezzel a művel debütál a Scalában. A Scala zenekarát a német Markus Stenz, a holland rádió filharmonikus zenekarának vezető karmestere vezényli.

Orbán Viktor miniszterelnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Csiszár Jenő milánói főkonzul a milánói Scala operaházban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A világpremier díszlet és jelmeztervezője az osztrák Christof Hetzer. A négy énekes szerepben Frode Olsen (Hamm), Leigh Melrose (Clov), Hilary Summers (Nell) és Leonardo Cortellazzi (Nagg) lép színpadra.

Kurtág György az operán Alexander Pereira felkérésére kezdett dolgozni 2010 táján, amikor Pereira még a Salzburgi Ünnepi Játékok intendánsa volt, később a milanói Scala intendánsa lett. A hosszú ideig Franciaországban élő zeneszerző a művet Budapestre hazaköltözve fejezte be.