40 éve vették, de fogalmuk sem volt, hogy felbecsülhetetlen értékű

Vágólapra másolva!
Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, felbecsülhetetlen értékű 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakásban, az alkotást pénteken átadta Ciprus hágai nagykövetségének.
Vágólapra másolva!

Felbecsülhetetlen értékű, a 6. századból való mozaik nyomára bukkant Arthur Brand holland műkincsnyomozó, akit sokszor a emlegetnek Indiana Jonesként. A Ciprusról ellopott műkincset egy monacói lakásban találta, és pénteken már át is adta Ciprus hágai nagykövetségének. Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el a Lythrangomi faluban álló Panayia Kanakaria templomból.

A holland műkincsnyomozó majdnem

két éven át kutatott a mozaik után Európa-szerte,

végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint 40 évvel ezelőtt. Brand az AFP-nek azt mondta a családról, „megdöbbentek, amikor meghallották, hogy felbecsülhetetlen értékű alkotás van a birtokukban, melyet a török megszállás után csempésztek ki bűnözők Ciprusról”. Egyébként Brand a mozaik megtalálását

élete egyik legcsodálatosabb pillanatának nevezte.

Brandot akkor kezdték a műkincsek Indiana Jonesának nevezni, amikor 2015-ben rátalált Hitler lovaira, vagyis azokra a bronzból készült életnagyságú lószobrokra, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, majd a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről.