Elkészült a Magyar Zene Háza zenei nevelési koncepciója

Liget Projekt
Magyar Zene Háza
Budapest, 2018. augusztus 22. A Városligetbe tervezett Magyar Zene Háza a Városliget Zrt. által közreadott látványterven. Augusztus végéig megkezdődik a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett Magyar Zene Háza építése a Liget Budapest projekt keretében; az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is szolgáló épület 2020 végén nyithatja meg kapuit. MTI Fotó: Városliget Zrt.
Vágólapra másolva!
Elkészült a Magyar Zene Háza élményalapú zenei nevelést támogató tartalmi koncepciója, amely a saját élményeken keresztül ösztönzi a zene szeretetére és művelésére a közönséget.
Vágólapra másolva!

Elkészült a Magyar Zene Háza zenei nevelést támogató tartalmi koncepciója, amelynek célja, hogy a saját élményeken keresztül ösztönözze a közönséget elsősorban a zene szeretetére. A Magyar Zene Háza építési munkálatai a nyár végén kezdődtek Fudzsimoto Szu japán sztárépítész tervei alapján. Az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2020 végén nyitja meg kapuit. Az oktatási, múzeumi intézményként és koncerthelyszínként is funkcionáló intézmény felépítésével egy olyan élményalapú zenei ismeretterjesztő központ jön létre, amely a klasszikus és a könnyű zene terén egyaránt

megkerülhetetlen lesz az alapfokú zenei oktatásban.

A kiállítási és edukációs programot zenészek, múzeumpedagógusok, zenetörténészek és látványtervezők dolgozták ki. A zenei csodák palotájában egy helyen összpontosul a kiállítás, az élő zene és a zenepedagógia hármasa, és mindenféle zene megszólal majd a gregoriántól Eötvös Péterig, a népzenétől a cigányzenén át a jazzig, a Beatlestől az LGT-ig. A ház föld alatti szintje a kiállítások tere, ahol egy állandó zenetörténeti tárlat vezeti végig a látogatókat interaktív és látványos technikai megoldásokkal a zene fejlődésének útján. Az időszaki kiállítások mellett az

egyedülálló élményt nyújtó hangdóm is itt kap helyet,


amely egy speciális, félgömb alakú kupolatérben különleges hang- és vetítéstechnikával hoz létre változatos hangtereket.

Az épület földszintjén előadótermek és egy szabadtéri színpad található, az emelet a zenepedagógia és a digitális könyvtár helyszíne lesz. Az állandó kiállítás tematikus sétákkal, átélhető, bejárható hangélményekkel, ritmusokkal, az egyetlen hangtól a többszólamúság értelméig, a szív dobbanásának alapritmusától az összetettebb ritmusvilágig számtalan felfedeznivalót kínál. Az interaktív attrakciók során kis segítséggel saját zenét is szerezhet a látogató, másutt megismerheti a különböző tájegységekre jellemző hangzásvilágot. Mindezt már az okostelefont használó digitális nemzedék számára legérthetőbb magyarázatokkal, eszközökkel. Az első időszakos kiállítás a magyar könnyűzene 1957-től 1992-ig tartó történetét mutatja majd be.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője azt mondta, „a Magyar Zene Háza zenetörténeti állandó kiállítása a zene egyetemes nyelvét mutatja be, a magyar dallamvilág, a hihetetlen gazdag népzenei kincsünk azonban hangsúlyosan lesz jelen, hiszen

A földalatti szinten kialakított kiállítótérben a legmodernebb technika alkalmazásával mutatjuk be, hogy a zene valójában életünk minden pillanatában, a bölcsőtől a sírig jelen van, elkísér. Nemcsak a vájt fülűeknek készül ez a Ház, családokra, csoportokra, egyéni látogatókra, zeneértőkre és érdeklődőkre is készülünk. Célunk az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, amely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, és a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért.”

A Magyar Zene Háza már most is foglalkozásokkal várja az érdeklődőket külső programjain, így a Hangműhely rendezvénysorozaton az A38 Hajóval együttműködésben szerveznek programokat.