Azt hitték róla, hogy Van Gogh, pedig csak az öccse

Theo Van Gogh
Vágólapra másolva!
Vincent van Gogh öccse látható a korábban a holland festőről készült fotónak vélt egyik felvételen az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtöki bejelentése szerint.
Vágólapra másolva!

Van Gogh 15 éves öccse van azon a fényképen, amiről eddig azt hitték, hogy a festő egy korai fotóportréja. A kutatási eredményt az amszterdami Van Gogh Múzeum jelentette be. Vizsgálataik bebizonyították, hogy a fotó egyértelműen a 15 éves Theo van Goghot ábrázolja.

Eddig csak két fotóról mondták azt, hogy Vincent van Gogh látható rajtuk. Az egyik 1873-ben készült, és a 19 éves Van Gogh van rajta. Erről biztosan tudják, hogy a festőt ábrázolja. A másik pedig a fenti felvétel volt, és eddig úgy hitték, hogy 1866-ban készítették Brüsszelben. De a leguóbbi vizsgálatok kiderítették, hogy

a történet minimum sántít, mert a megadott fotóstúdió akkoriban még nem létezett.

Ehhez a kételyhez jöttek még a utatók által végzett arcelemzések, amelyek alapján arra jutottak, hogy a felvételen Theo látható. Először 1957-ben, egy esseni kiállításon mutatták be a képet a festő portréjaként. Azóta világszerte számtalan kiállításon és könyvben tették közzé. „A felfedezés miatt szegényebbek lettünk egy illúzióval, de gazdagabbak lettünk egy Theo-portréval” - mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója.