Opera készült Szolzsenyicin egyik legismertebb regényéből

Alexandre Soljenitsyne author NOBEL PRIZE PORTRAIT Russia Ulf Andersen WRITER
Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin
Alexandre Soljenitsyne (1918-2008), Russian writer in 1993. Credit: Ulf Andersen / Aurimages.
Vágólapra másolva!
Opera készült Alekszandr Szolzsenyicin Iván Gyenyiszovics egy napja című ikonikus kisregényéből az orosz író születésének 100. évfordulója alkalmából.
Vágólapra másolva!

Alekszandr Szolzsenyicin egyik legismertebb és legnépszerűbb kisregényéből, az Iván Gyenyiszovics egy napja-ából készítettek operát az orosz író születésének 100. évfordulója alkalmából. A művet az író fia, Ignat Szolzsenyicin vezényletével pénteken mutatják a moszkvai Nagyszínházban. Az opera zenéjét Alekszandr Csajkovkszij kortárs zeneszerző szerezte, a librettót is ő írta az örmény hegedűművésszel, zeneszerzővel, Georgij Iszákjánnal közösen. Utóbbi állította színpadra a kétfelvonásos operát, amely egy szibériai fogolytábor egy napjának életéről szól.

Alekszandr Szolzsenyicin 1993-ban Forrás: Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages/Ulf Andersen / Aurimages

Az 1918. december 11-én született Szolzsenyicin regényében

a saját túlélési tapasztalatait írta meg:

1945-ben nyolc év kényszermunkára ítélték. Egy moszkvai zárt intézetben, majd egy kazahsztáni lágerben dolgozott kőművesként és öntőmunkásként. Az 1959-ben írt kisregénye csak 1962-ben, a hruscsovi olvadás idején jelenhetett meg a Szovjetunióban.

A bolsevikok bezárták, elüldözték, de elnémítani nem tudták

Már 9 évesen elhatározta, hogy író lesz, és ez sikerült is neki, igaz, nagyon komoly áron. Szeretett hazájában több évre munkatáborba zárták, később ki is toloncolták. 20 évet élt külföldön, majd az utolsó másfél évtizedre hazatért. Hiába volt súlyos betegsége, volt egy nála jól működő receptje: alkotott.

Szolzsenyicin 1971-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat. 1974-ben hazaárulás vádjával elítélték, majd kiutasították hazájából. Családjával élt Németországban, Svájcban és végül az Egyesült Államokban telepedett le. Az író csak 1994-ben, a Szovjetunió széthullása után tért vissza hazájába. Három fia közül a középső, Ignat New Yorkban él, karmester, aki gyakran fellép Oroszországban is.