Átadták a felújított szentendrei Kmetty Múzeumot

2018.12.08. 22:52

Új állandó kiállítással nyílt meg szombaton a felújított Kmetty Múzeum Szentendrén.

Kmetty János (1889-1975) festő, grafikus, művészetpedagógus pályakezdése szorosan kötődik a Kassák Lajos által szerkesztett Ma című irodalmi és művészeti folyóirathoz, amely majd egy évtizeden keresztül a legizgalmasabb modernista művészeti törekvések és útkereső politikai aktivizmusok szellemi Kánaánja volt az I. világháború utolsó éveitől kezdve - mondta múzeumavató beszédében Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár.

„Ez a szellemi, művészeti kör, az itt beszívott impulzusok és az itt szerzett barátságok határozták meg Kmetty arculatát és gondolkodását. De ő több volt ennél, a legnagyobbak felé pislogott, őket tanulmányozta és aztán ennek köszönhetően vált nagy hatású alkotóvá számos művész számára. Kmetty Jánosnak Cézanne adta a színeket, Picasso pedig a formákat" – mondta.

A színek érdekelték, harmóniát kereső nyelvével a Cézanne-i világ színkészlete lett a dallam, míg Picasso a fura kottát rajzolta a hangjegyei alá

- mondta a helyettes államtitkár.

Krucsainé Herter Anikó azt is mondta, a mostani állandó kiállítás átfogó portréja kíván lenni egy izgalmas alkotónak, és egyúttal olyan tér és olyan gyűjtemény, amely nemcsak megismertet, hanem inspirál is.

Verseghi-Nagy Miklós polgármester méltatta a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) szisztematikus közösségépítő munkáját, amely a többi között kurátori tárlatvezetésekben, múzeumpedagógiai programokban, családi napokban nyilvánul meg, szolgálva a kultúra és a város közösségének érdekeit.

Gulyás Gábor, az FMC igazgatója arról beszélt, hogy a múzeumok önkormányzati átvételével új szakasza nyílt meg a felújítási programnak Szentendrén, ennek volt első eleme a Czóbel Múzeum.

Idén a Kmetty Múzeum újult meg, jövőre a Barcsay Múzeum következik, valamint elindul a Képtár rekonstrukciós tervezése is

- mondta.

Azt is mondta, a mostani felújítás elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a Kmetty-hagyatékot be lehessen mutatni, de az új állandó kiállítás több, mint egy gyűjtemény bemutatása, a látogató átfogó képet kap a művész pályájáról.

Az állandó kiállítás, akárcsak csak a Czóbel Múzeum esetében, itt is évente megújul majd.

A Kmetty-tanítvány Klimó Károly képzőművész, egyetemi tanár személyes emlékeit is felidézve egyebek mellett arról beszélt, hogy Kmetty János származása szerint igazi plebejus, akit az élet kemény karakterré formált, mindig szegény, de egyben öntudatos, művelt polgár is volt, telítve mélyen átérzett szociális érzelmekkel.

A mintegy 200 négyzetméteres múzeum 58 millió forintból újult meg, az újrarendezett állandó kiállítás kurátora Bodonyi Emőke, az FMC művészettörténésze.