Megvan a 20. század legtöbbet streamelt dala

Freddie Mercury Queen
A file picture taken on September 18, 1984 showing Rock star Freddie Mercury, lead singer of the rock group "Queen", during a concert at the Palais Omnisports de Paris Bercy (POPB). / AFP PHOTO / JEAN-CLAUDE COUTAUSSE
Vágólapra másolva!
A Queen Bohemian Rhapsody című száma lett a 20. század legtöbbet streamelt dala.
Vágólapra másolva!

A Universal Music Group (UMB) kiadó kedden jelentette be, hogy a 20. század legtöbbet streamelt dala a Queen Bohemian Rhapsody című slágere. Azt a közleménybe a kiadó is megemlítette, hogy az együttes, azon belül is leginkább Freddie Mercury történetét feldolgozó Bohém rapszódia című film komoly lendületet adott a dalnak.

Az UMG közleménye szerint az 1975-ben megjelent kislemezt és videoklipet több mint

1,6 milliárdszor indították el

világszerte a különböző zeneszolgáltatóknál. A Bohemian Rhapsody olyan klasszikusokat utasított maga mögé, mint a Nirvana Smells Like Teen Spirit-je, a Guns N' Roses Sweet Child O'Mine-ja. A Queen-sláger egy másik kategóriában is a legjobb tudott lenni: ez lett minden idők legtöbbet streamelt klasszikus rockszáma is.

Bohém rapszódia: nem bonyolították túl

A huszadik század közepén létrejött a művésznek (szórakoztatóipari szakmunkásnak?) egy új típusa: dalokat szerez, előadja azokat és menedzseli az általa létrehozott márkanevet. Azok tudtak a könnyűzene világának nehéz körülményei, kőkemény versenye közepette tartósan a porondon maradni, akiknek mindhárom területhez volt érzékük. Az új Queen-filmben is látunk jeleneteket, amelyekben hosszú hajú rockzenészek harcolnak az önmegvalósításért öltönyös-nyakkendős menedzserekkel.

A Rami Malek főszereplésével készült Bohém rapszódia című film egy új nemzedékkel ismertette meg a brit rockegyüttes történetét. Öt héttel a megjelenése után a mozi

immár minden idők legnagyobb bevételt produkáló zenés életrajzi filmje,

amelyre világszerte 600 millió dollár (170 milliárd forint) értékben váltottak jegyet. A múlt héten Maleket Golden Globe-díjra jelölték az alakításáért, és várhatóan az Oscar-jelölést is megkapja januárban.