Meghalt a Hair zeneszerzője

performs in concert at All Points West Day 1 on July 31, 2009 in Jersey City, New Jersey. (Photo by Ben Hider/Picture Group)
performs in concert at All Points West Day 1 on July 31, 2009 in Jersey City, New Jersey. (Photo by Ben Hider/Picture Group)
Vágólapra másolva!
89 éves korában meghalt a Hair című musical zeneszerzője, Galt MacDarmot, aki zenéjével rengeteg, hiphopban utazó előadót is inspirált. 
Vágólapra másolva!

Hétfőn, egyetlen nappal 90. születésnapja előtt meghalt Galt MacDarmot kanadai születésű zeneszerző. Az ő munkája volt az 1967-ben bemutatott Hair, amiből Milos Forman több mint 10 évvel később, 1979-ben készített nagysikerű filmet. MacDarmot

a Hair előtt 7 évvel már Grammy-díjat kapott

a Julian „Cannonball” Adderley-nek írt African Waltz című daláért.

MacDarmot Montrealban született, és csak 36 évesen, 1964-ben költözött át New Yorkba. Ebben az időben ismerkedett meg Gerome Ragni és James Rado szövegírókkal, akikkel rövid egyeztetés után meg is írták a Hair-t, ami óriási siker volt a Broadwayn. A másik nagy dobása a musicalek világában A két veronai nemes volt, amit 1971-ben mutattak be - írja a Rolling Stone.

Galt MacDarmot 2009-ben Forrás: AFP/2009 Getty Images/Scott Gries

MacDarmotnak több önálló lemeze is megjelent, a mindenféle, akár teljes színpadi műveket is tartalmazó albumokkal együtt összesen kilenc. Az első az 1956-os Art Gallery Jazz volt, míg a legutolsó a 2000-ben megjelent Up from the Basement Volumes 1 & 2.

A hiphopban utazó nagyobb nevek közül többen használták MacDarmot régi munkáinak különböző részeit. Többek között az 1969-es, Woman is Sweeter című albumáról a Space darabkáit Snoop Dogg, Faith Evans és Busta Rhymes is felhasználták.