Felújítják a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat

Zalaegerszeg, 2019. január 18. A felújítás előtt álló zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház épülete 2019. január 18-án. Csaknem 40 évvel az épület megnyitása után megkezdődhet a teljes felújítás, amelynek tervezési munkálataihoz az elmúlt év végén kormányhatározat biztosított 255 millió forintot. MTI/Varga György
Vágólapra másolva!
A tervezésre vonatkozó összegről már kormánydöntés született, így elkezdődhet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház teljes körű felújítása, amelyhez a színészház és a teátrum előtti tér korszerűsítése is hozzátartozik.
Vágólapra másolva!

Jövő év tavaszára készülnek el a különböző tervek, és 2021-ben meg is kezdődhet a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház teljes körű felújítása, amelyhez a színészház és a színház előtti tér korszerűsítése is hozzátartozik. A tervezésre vonatkozó összegről már kormánydöntés született.

Vigh László fideszes országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Besenczi Árpád igazgató és Balaicz Zoltán polgármester a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház felújításáról tartott sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Varga György

Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője a színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta, csaknem 40 évvel az épület megnyitása után történhet meg a teljes felújítás, amelynek tervezési munkálataihoz az elmúlt év végén kormányhatározat biztosított 255 millió forintot.

– mondta Vígh László képviselő, és azt is elmondta, hogy a munkálatokba a nyílászárók, a fűtési rendszer, a fény- és hangtechnika cseréje is beletartozik. A felújítás várhatóan 3-3,5 milliárd forintba kerül majd.

A felújítás előtt álló zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház épülete Forrás: MTI/Varga György

Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán azt mondta, hogy az 1980-as években álmodták meg Zalaegerszegen a színházat, ami 1983-ban nyílt meg. A Ruszt József által indított színház alapítói közül máig többen tagjai az intézménynek. A polgármester azt is mondta, hogy a Modern városok programba bekerült felújítás keretében az épületben működő

Griff Bábszínház is megújul,

korszerűsítik az épület előtti, Ruszt Józsefről elnevezett teret és a színészházat is. Ha minden optimálisan alakul, vagyis a közbeszerzések is rendben zajlanak, 2020 tavaszára készülnek el a kiviteli és engedélyes tervek, maga az építés pedig 2021 januárjában kezdődhet meg és 2022 decemberére fejeződhet be.

A felújítás előtt álló zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház nézőtere Forrás: MTI/Varga György

Besenczi Árpád, a színház igazgatója pedig arról beszélt, hogy a jelenlegi működést sokszor nehezíti a hiányos színpadtechnika, nincs például forgószínpad. De a hangpult és a világítástechnika is elavultak. A kiszolgálóhelyiségek, öltözők, a kelléktár, a díszletraktár vagy a fodrásztár állapota is kívánnivalót hagy maga után, de

a színház akadálymentesítésére, a teherlift felújítására is nagy szükség van.

Azt is elmondta az igazgató, hogy több lehetőség is felmerült, de még nincs végső megoldás arra, hogy a felújítás ideje alatt hol tartják majd az előadásokat. Olyan megoldást keresnek, hogy a nézőszám és ezzel a bevételek se nagyon csökkenjenek.