Böjte Csaba díjat kapott a magyar kultúra napján

FEKETE Péter; BÖJTE Csaba; KÁSLER Miklós
Budapest, 2019. január 22. Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (k), miután átvette a Pro Cultura Hungarica díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől (b) a magyar kultúra napja alkalmából tartott díjátadón a budapesti Hagyományok Házában 2019. január 22-én. Jobbra Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, kedden a budapesti Hagyományok Házában.
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a díjat átadva Böjte Csaba munkásságát méltatta. Felidézte, hogy 1992-ben kezdte meg papi szolgálatát Déván, amikor befogadott néhány igen rossz sorban tengődő utcagyermeket.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 26 bentlakásos intézményében ma már több mint 2500 gyerekről gondoskodik,

megtanítva őket szeretettel fordulni mások felé, segíteni az elesetteken.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója átveszi a Pro Cultura Hungarica díjat Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Hagyományok Házában 2019. január 22-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Ezek a gyerekek a legnagyobb ajándékot kapják Böjte Csabától és munkatársaitól: szeretetet – hangsúlyozta a miniszter.

Böjte Csaba a közösség, a család fontosságára hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón kiemelte, hogy a kultúra átszövi a mindennapjainkat, környezetünkből, múltunkból merít, a közösség életéből és a gyökereinkből, tradícióinkból táplálkozik.

Véleménye szerint ez kimeríthetetlen gazdagságot jelent, amelynek forrása maga az alkotó ember.

– mutatott rá, hozzátéve, hogy bíznunk kell a magyar kultúra felemelő erejében, hiszen értékeink, kulturális javaink így válnak közkinccsé az egész közösség gyarapodására.

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjak kitüntetettjei Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere társaságában a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a budapesti Hagyományok Házában 2019. január 22-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Idén 14 intézmény érdemelte ki a Minősített Közművelődési Intézmény Címet,

amit az ünnepségen Fekete Péter, Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár és Fülöp Péter, az államtitkári kabinet főtanácsadója adott át. A Közművelődési Minőség Díjat a Csabagyöngye Kulturális Központ képviselője vehette át Fekete Pétertől és Rétvári Bence parlamenti államtitkártól.

Államtitkári elismerő oklevélben részesült Kató Ibolya pszichológus, az illyefalvi Keresztyén Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány ügyvezetője, az Erdélyi Magyar Mentálhigiénés Társaság tiszteletbeli elnöke; Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola főigazgatója; Nyerges Attila, az Ismerős Arcok énekese; Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és Török Viola, a Spectrum Színház művészeti vezetője.