Hatalmas siker az Ádámok és Évák gálája

Ádámok és Évák
Nemzeti Színház
Vágólapra másolva!
Hatodik alkalommal rendezték meg az Ádámok és Évák diákszínjátszó gáláját a Nemzeti Színházban. Idén a Csongor és Tündé-t játszották a budapesti középiskolások.
Vágólapra másolva!

Vörösmarty Mihály művét, a Csongor és Tündé-t játszották budapesti középiskolások a Nemzetiben, az idei Ádámok és Évák diákszínjátszó gálán a magyar kultúra napján, kedden. A Nemzeti hatodik alkalommal adott otthont az Ádámok és Évák Ünnepének.

10 fővárosi iskola 178 diákja hónapokon át készült

arra, hogy a Nemzeti Színház nagyszínpadán előadhassa a magyar drámairodalom egyik klasszikusának, a Csongor és Tündé-nek egy-egy jelenetét.

A 2019-es Ádámok és Évák résztvevői Forrás: Eöri Szabó Zsolt

A diákokat, tanáraikat és a nézőket köszöntve Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója Kodály Zoltán gondolatát idézte: a kultúra egy örökké épülő templom, és minden generációnak feladata van ebben az építő munkában.

A zsűri elnöke a Nemzeti Színház dramaturgja, Rideg Zsófia volt, aki azt mondta a gáláról, „látva a fiatalok játékát, lelkesedését, belegondolva, hogy egy-egy iskolában tucatnyi fiatal Vörösmarty titokzatos művével foglalatoskodott hónapokon át, szép reményekkel gondolok erre az épülő templomra. Mindannyian, néző és játszók, Csongorok és Tündék vagyunk, akik

Azok, akik Vörösmarty drámáját nem csupán olvasták, hanem el is játszották, még mélyebben tudják mit is jelent ez.”

A 2019-es Ádámok és Évák a Nemzeti Színházban Forrás: Eöri Szabó Zsolt

Rideg Zsófia azt is elmondta, reméli, hogy ez a mű számos választ ad majd az életben felmerülő kérdésekre azoknak, akik részt vettek az előadásban. Mert – ahogy fogalmazott – nemcsak ők dolgoztak Vörösmarty szövegén, hanem a szöveg is dolgozik majd a játszókban, és segíti őket a Tündérországba vezető bolyongásuk, vagyis életük során.