Izraeli film kapta az Arany Medvét a Berlinalén

Vágólapra másolva!
Navad Lapid izraeli rendező Synonymes (Szinonimák) című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton.
Vágólapra másolva!

A Juliette Binoche vezette nemzetközi zsűri döntése a Szinonimák vegyes kritikai visszhangja alapján meglepetés.

Az izraeli-német-francia koprodukcióban készült alkotás önéletrajzi ihletésű tragikomédia, egy tel-avivi fiatalemberről szól, aki Párizsba költözik és megszállottként igyekszik beilleszkedni és megtanulni franciául, mert hallani sem akar többé szülőföldjéről.

A zsűri nagydíját (az Ezüst Medvét) Francois Ozon filmje, Az isten kegyelméből kapta. A legjobb rendező Angela Schanelec lett az Otthon voltam, de... című filmmel.

A legjobb férfi és női színésznek járó díjat is a kínai Viszlát, fiam című film főszereplői, Jong-mei és Vang jing-csun kapták.

A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét a fiatalokból álló nápolyi bűnszervezetek világát bemutató olasz versenyfilm, a A gyermekek klánja című dráma három forgatókönyvírója, Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi és a film alapját alkotó regény szerzője, a világhírű Roberto Saviano kapta meg.