Hatalmas pécsi siker Prágában

Zsolnay Wind Orchestra 
Zsolnay Vilmos Fúvószenekar
Vágólapra másolva!
Három díjat nyert Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének fúvószenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (Zsolnay Wind Orchestra) a hétvégén rendezett, 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon.
Vágólapra másolva!

A hétvégén rendezték a 21. Prágai Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, és a Pécsi Tudományegyetem zeneművészeti intézetének zenekara, a Zsolnay Vilmos Fúvószenekar (Zsolnay Wind Orchestra) három díjat is kapott. Az 2014-ben alapított, körülbelül 50 fős együttes kategóriája legjobb zenekara lett, a kötelezően előaadások legjobb interpretációjáért járó elismerést és a verseny legjobb zenekarának díját, azaz

a nagydíjat is megkapta a fesztiválon.

A Zsolnay Vilmos Fúvószenekar a díjakkal Forrás: Zsolnay Wind Orchestra

Az elismeréseket Major András karmester vette át Antonín Stanek cseh kulturális minisztertől. A zsűri az értékelésében azt mondta, hogy a Zsolnay Wind Orchestra

pontos kottahűség mellett az eredeti zeneszerzői szándékot is közvetítette

a hangulatok, a színek és az atmoszféra tekintetében. A zsűri egyaránt értékelte a szólisztikus teljesítményeket és az apró részletek kidolgozottságát a kamarazenei pillanatokban.

A Zsolnay Vilmos Fúvószenekar a zeneművészeti intézet jelenlegi és volt hallgatói, illetve a Pécsi Tudományegyetem egyéb karainak összefogásával, Neumayer Károly egyetemi docens, Liszt-díjas fúvószenekari karnagy kezdeményezésére jött létre 2014-ben. Repertoárjukban magyar és európai eredeti fúvószenekari művek, komolyzenei átiratok, szórakoztató fúvószene, valamint kamarazenei művek szerepelnek. Céljuk egyúttal a magyar kortárs fúvószenei művek megszületésének inspirálása, előadása, és azok a közönséggel való megismertetése.