Meghalt Tornai József

Vágólapra másolva!
92 éves korában meghalt Tornai József író, költő, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja - közölte az MMA szombaton az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Tornai Józsefet péntek éjjel Budapesten érte a halál,

a Kossuth-díjas alkotót a Magyar Művészeti Akadémia saját halottjának tekinti

- olvasható a közleményben.

Az MMA méltatása szerint Tornai József a magyar kultúra bartóki vonulatának jeles képviselője volt, akinek életét, gondolkodását és művészetét minden korban az igazság, az emberi autonómia, a nemzeti és egyetemes kultúra iránti elkötelezettség vezérelte.

Életművét az egyén, a nemzet és az emberiség sorskérdéseit a kozmikus egészben vizsgáló, igazságkereső ön- és világismerettel, mély filozófiai tartományok érintésével megfogalmazó költői és esszéírói alkotások jellemzik.

Tornai Józsefet 2012-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. 2013-ban Kossuth-díjat kapott, 2014-ben elnyerte a legmagasabb Magyarországon adható művészeti elismerést, a nemzet művésze címet. 2015-ben az egyetemes és egyéni létértelmezés terén kifejtett humanista meggyőződésű költői és esszéírói munkásságáért, valamint a magyar és világirodalomi hagyományok egyesítésében kifejtett öt évtizedes pályafutása elismeréseként kapta meg a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját.