Sinkó László végig magánál volt a kórházban

Sinkó László Interjú
Sinkó László Interjú
Vágólapra másolva!
„Vágyott vissza a színpadra, de már el is volt fáradva” – nyilatkozta lapunknak apja utolsó időszakáról Sinkó Andrea, a múlt héten elhunyt színészlegenda olimpikon lánya. Mint elmondta, a Kossuth- és Jászai-díjas művész már évek óta gyengélkedett, de a családja mindvégig bízott a felépülésében.
Vágólapra másolva!

Sinkó Andrea hétfőn reggel ment be a kórházba elhozni apja tárgyait, ahol az orvosok megerősítették neki: a művész halálát nem egy meghatározott betegség okozta, hanem annyi minden adódott össze, hogy elfáradt a teste, és nem tudott már regenerálódni. Ahogy arról szombaton mi is hírt adtunk, Sinkó Lászlót 75 éves korában élte a halál.

A teste elfáradt, nem tudott már regenerálódni Fotó: Polyák Attila - Origo

Két éve nem állt színpadon

A színészt már régóta különböző időskori betegségek gyötörték, amelyek miatt az elmúlt két évben már nem is állhatott a Nemzeti Színház színpadára.

hogy felépül, és akár újra játszhat is. Mert vágyott vissza a színpadra, de azért már el is volt fáradva” – mondta Sinkó Andrea az Origónak.

Az történjen, ami neki a legjobb

A színész már a baleset előtt is tüdőgyulladásban szenvedett, de a kemény időszak akkor kezdődött, amikor elesett és bordatörést szenvedett az 50. házassági évfordulójuk napján. Ezután azonnal a Honvédkórházba szállították.

Két éve nem állt már színpadon Forrás: MTI/Kallos Bea

„Nagyon hálásak vagyunk az orvosoknak, akik mindent megtettek a felépüléséért. Ők is mondták, hogy nagy beteg a művész úr, de türelmesnek kell lenni, mert napról napra jobban lesz. Ebben bíztunk,

de pénteken már láttam, hogy nagyon nagy baj van.

Ekkor már csak azt kívántam, hogy az történjen, ami neki a legjobb. Ha a gyógyulás a legjobb, akkor az, ha az, ami végül történt, akkor az” – meséli Sinkó Andrea.

Végig öntudatánál volt

Az olimpikon tornász azt is elmondta, hogy apja végig öntudatánál volt a kórházban. A gyászoló családot az vigasztalja, hogy Sinkó László nem szenvedett hosszasan. A másik vigaszt pedig az jelenti számukra, hogy kerek élete volt, minden megvolt benne, amire számíthatott.

Sinkó Andrea olimpikon Forrás: Origo

„Boldog család, odaadó társ, sikeres gyerekek.” A hivatalos elismeréseket ugyan viszonylag későn kapta meg, de a lánya szerint hatalmas örömet jelentett számára, amikor tavaly a nemzet művészévé választották.

„Nézegetjük a filmjeit, és igyekszünk a vidámabb szerepeivel emlékezni rá, mint az Übü király vagy az Üvegtigris”

– mondta az Origónak Sinkó Andrea.

Az utolsó nagyinterjú

Sinkó László ritkán adott nagyinterjút, a szerepei beszéltek helyette, ezért rendkívül nagy megtiszteltetés az Origónak, hogy újságíróját márciusban otthonában fogadta a művész. Volt szó családi háttérről, gyökerekről, pályakezdésről, és persze, a legendás szerepekről, így az Übü királyról is. Ebből az interjúból, amelyet teljes egészében itt olvashat, idézünk most:

„25 éve lakom itt Budakalászon, a hegyen. Minden egyes fát, bokrot én ültettem. Rockenbauer (Rockenbauer Pálról és a Másfél millió lépés Magyarországon című természetfilm-sorozatról van szó, amelynek Sinkó László volt a narrátora – a szerk.) már korábbról ismert, egy-két természetfilmjében korábban is én mondtam alá a szöveget. Roki halála után 28 évvel is minden augusztus utolsó vasárnapján összejön a csapat nálam. Reggel a kalászi sváb vendéglőben parasztreggelivel kezdjük, majd följövünk ide, Gabi főz valamit, és átbeszélgetjük a napot.

A sport is életem egyik középpontja, mert olyan időszakban nőttem fel, amikor a magyar sport a harmadik helyen állt a világban. Az volt a vágyam, hogy ha lesz gyermekem, az jusson ki az olimpiára, és ez teljesült, mert 1988-ban a szöuli olimpián Andrea lányom pontszerző, hatodik lett a ritmikus sportgimnasztikában.”