Meghalt Bertolt Brecht lánya

Vágólapra másolva!
A nagy német drámaíró fő örököse és hagyatékának gondozója, Barbara Brecht-Schall hétfőn este, 84 évesen hunyt el Berlinben.
Vágólapra másolva!

Barbara Brecht színésznő volt, és 1951-től 1972-ig az apja által alapított színház, a Berliner Ensemble színpadán lépett fel.

"Apja hagyatékának őreként és védelmezőjeként Barbara Brecht-Schall következetes és bátor, gyakran nehéz tárgyalópartner volt" - mutatott rá nekrológjában a Berliner Ensemble.

Brecht szülőháza Forrás: Origo

"Híres-hírhedt volt keménysége és kérlelhetetlensége, de a szíve is. A színház valóságos Jeanne d'Arc-jaként őrizte és védelmezte apja, az egyik legjelentősebb kortárs drámaíró munkásságát" - mondta Claus Peymann, a társulat játszóhelyének, a Theater am Schiffbauerdammnak az igazgatója.

Élt a vétójogával

A hagyaték gondozójaként Barbara Brecht-Schall árgus szemekkel figyelte, hogyan bánnak a színházak apja drámáival,

Legutóbb peres úton azt érte el, hogy a müncheni Residenztheater levegye műsoráról Bertolt Brecht Baal című, Frank Castorf rendezésében bemutatott darabját az eredeti szövegtől való eltérések miatt.

Bertolt Brecht egykori háza Berlinben Forrás: de.wikipedia.org

Barbara Brecht férje az ugyancsak színész Ekkehard Schall (1930-2005) volt, akit apja hívott 1952-ben a színházához és aki az évtizedek folyamán jeles Brecht-színésszé vált,

végigjátszotta a teljes Brecht-repertoárt,

egyedül a Berliner Ensemble színpadán a Brecht-darabok több mint 60 szerepét alakította.

A pár két lánya közül az egyik (Johanna Schall) színész-rendező, a másik (Jenny Schall) jelmeztervező lett.