Díjeső áztatta el a színészeket

Bakonyi Csilla, a tatabányai Jászai Mari Színház színésze a Domján Edit-díjjal
Vágólapra másolva!
Egri Márta, Nyakó Júlia, Botár Endre és Dengyel Iván kapta idén a színházi epizódszerepekért járó Aase-díjakat, a pályatársak által megítélt Ivánka Csaba-díjat Rubold Ödön vehette át, a minden évben egy fiatal színésznő elismerésre szolgáló Domján Edit-díjjal pedig Bakonyi Csillát tüntették ki.
Vágólapra másolva!

„Amikor végrendeletében Gobbi Hilda díjat alapított a legjobb epizodisták elismerésére,

A színésznő ezzel a gesztusával valamennyi díjazottat rokonává tette, akik részesei örökségének minden tekintetben” – mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az Aase és az Ivánka Csaba-díj átadóján hétfőn, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

Feledhetetlen epizódszerepek

Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják, minden évben két női és két férfi színésznek ítélik oda. A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról, Aase anyóról, Peer Gynt édesanyjáról kapta a nevét, mert

bár maga a szerep rövid, felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget.

Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Magyar Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt.

Egri Márta az Aase-díjjal Forrás: MTI/Kallos Bea

Egri Márta pályája a hetvenes évek Vígszínházában indult. A méltatás szerint a színésznő ma az egyik legpotensebb, legkíváncsibb, szakmailag legambiciózusabb színésznője korosztályának. Alkalmanként szereplője az alternatív szcénának, ugyanakkor természetes eleganciával adja hozzá megbízható szaktudását Orlai Tibor szórakoztató színházához, miközben „alap-anyaszínésznő” a tatabányai Jászai Mari Színházban.

Nyakó Júlia a díjátadón Forrás: MTI/Kallos Bea

Nyakó Júliát a kuratórium ösztönös színésznőként jellemzi, akinek karrierje a filmes világból indult, és később a színpadon teljesedett ki. Vidéki évei után 1997-től a Stúdió „K” társulatának tagja. Jellegzetes hangja, tragikumot és derűt egyszerre sugárzó egyénisége a legkülönfélébb szerepel megformálására teszi alkalmassá. Gyermeki kedve a Stúdió „K” bábelőadásaiban teljesedik ki, de számos ottani előadásban, vagy vendégjátékokon nyilvánul meg karakterteremtő képessége – áll róla a méltatásban.

Botár Endre az Aase-díjjal Forrás: MTI/Kallos Bea

Botár Endre a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolán végzett 1965-ben. Néhány nagyváradi év után települt át Magyarországra. Korábban a Hevesi Sándor téri Színháznál játszott, jelenleg a József Attila Színház társulatának tagja. Sokoldalú színész, aki korábban táncos-komikus és klasszikus hősszerelmes figurákat is kiemelkedően alakított, emellett remek karakterszínész, aki a Gobbi Hilda-i értelemben véve néhány mondatból is súlyos, élő alakítást tud nyújtani.

Dengyel Iván az Aase-díjjal Forrás: MTI/Kallos Bea

Dengyel Iván volt ellenállhatatlan komédiás az öreg Mahon szerepében főiskolás fiatalok között, A nyugati világ bajnokában, volt a görög királyfi megrendült nevelője a Phaidrában, a parányi Pincében, vagy Bouton, a kutyahűségű szolga, és „vállán vitte a jeleneteket” az Álszentek összeesküvésében az Új Színházban. Dengyel Iván a Vígszínház tagja, mindig ott van a színen, amikor súlyos, erős férfiszínészre van szükség egy epizódban – olvasható az összegzésben.

A magyar színházművészet támogatása

Az Ivánka Csaba-díjat a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője emlékének ápolására, és a magyar színházművészet támogatására alapította a művész családja 2000-ben.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. Hámori Ildikó, a kuratórium vezetője úgy fogalmazott: „A kitüntetéssel olyan művészek munkáját igyekszünk díjazni, aki Csaba produkcióiban partnerei, alkotótársai voltak és akik művészi és emberi értékekben hasonlóak hozzá”.

Rubold Ödön az Ivánka Csaba-díjjal Forrás: MTI/Kallos Bea

Mint mondta, az idén kitüntetett Rubold Ödön élete során nem csak drámai szerepekben, de az operettekben, musicalben, rockoperákban, film és televíziós szerepeiben egyaránt kiváló alakításokat nyújtott, emellett színészmesterséget tanít, alapítója a Bánffy György Kulturális Szalonnak és évek óta szervez verstáborokat is. Mint mondta, ez az elismerés nem kizárólag a tehetséges és szakmai alázatáról híres színésznek, hanem a „kitűnő embernek is” szól.

Tehetséges, fiatal, vidéki, nő

Nem Egri Márta volt az egyetlen tatabányai színész, akit a napokban díjaztak. Szombaton, a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház Házasságon innen és túl című bemutatójának tapsrendje alatt átadták a Domján Edit-díjat is, amelyet idén Bakonyi Csilla, a tatabányai társulat tagja kapta.

A díjat Domján Edit emlékére alapították, célja Domján Edit nevének és emlékének megőrzése. Domján Edit hét évig játszott vidéken, az alapítvány ezért tehetséges, fiatal, vidéken játszó színésznők művészetét ismeri el a díj odaítélésével.

Bakonyi Csilla, a tatabányai Jászai Mari Színház színésze a Domján Edit-díjjal Forrás: Prokl Violetta – Jászai Mari Színház, Népház

A díjról az alapítvány kuratóriuma (Aldobolyi Nagy György zeneszerző, Bencze Ilona színművésznő, Dunai Tamás színművész, Ézsiás Erzsébet újságíró, Dr. Nagy Imre érsebész és Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság titkára) dönt vidéki színházak javaslatai alapján.

A korábbi években (két év kivételével) a díjat mindig egy-egy színésznő kapta, az idei évben Bakonyi Csilla, a Jászai Mari Színház társulatának tagja.

A díjat Szakonyi Károly, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Vajda Márta, a kuratórium tagja adtak át december 12-én a Jászai Mari Színházban.

Bakonyi Csilla és Szakonyi Károly a Domján Edit-díj átadásakor Forrás: Prokl Violetta – Jászai Mari Színház, Népház

Bakonyi Csilla a 2012/2013-as évad kamaraszínházi előadásában, a Testőrben mutatkozott be Tatabányán. A következő évadban eljátszotta a Rokonokban Kopjáss István feleségét, A balkáni kobrában Ankicát és A vágy villamosában Kerekes Éva partnereként Stella DuBois-t, amelyekért 2014-ben elnyerte a Jászai Mari Színház Közönségdíját.

A 25. jubileumi évadban – a színház alapító társulati tagjaként – szerepelt A hülyéje, a Vízkereszt, vagy amit akartok valamint A tribádok éjszakája című előadásokban. Az idei évadban a Godspell után második bemutató előadása a Házasságon innen és túl, de látható majd A salemi boszorkányokban és Az öngyilkosban is.

A Domján Edit-díj eddigi díjazottjai

1992: Jónás Judit, Pécs
1993: Pregitzer Fruzsina, Nyíregyháza
1994: Varjú Olga, Nyíregyháza
1995: Palásthy Bea, Zalaegerszeg
1996: Majzik Edit, Debrecen
1997: Fekete Gizi, Szeged
1998: Dimanopulu Afrodité, Eger
1999: Varga Zsuzsa, Kaposvár
2000: Danyi Judit, Kecskemét
2001: Létay Dóra, Szolnok
2001: Szabó Márta, Nyíregyháza
2001: Varga Éva, Debrecen
2002: Müller Júlia, Szeged
2003: Kovács Edit, Békéscsaba
2004: Borsos Beáta, Veszprém
2005: Dósa Zsuzsa, Győr
2006: Nádasy Erika, Eger
2007: Csapó Virág, Kaposvár
2008: Darabont Mikold, Pécs
2009: Balsai Móni, Győr
2010: Kuthy Patrícia, Nyíregyháza
2011: Szirbik Bernadett, Miskolc
2012: Csonka Szilvia, Szombathely
2012: Mészáros Sára, Kaposvár
2012: Trokán Nóra, Kecskemét
2013: Pap Lujza, Zalaegerszeg
2014: Nyári Szilvia, Kaposvár