Több nőt akarnak a színpadra

london globe színház emma rice
BEVERLY HILLS, CA - FEBRUARY 19: Director Emma Rice the opening night of 'Brief Encounter' at Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on February 19, 2014 in Beverly Hills, California. Imeh Akpanudosen/Getty Images for Wallis Annenberg Center for the Performing Arts/AFP
Vágólapra másolva!
Több nőt szeretne a színpadon látni Emma Rice, a londoni Globe Színház hivatalba lépő művészeti igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az igazgatót vállalt küldetésétől az sem tartja vissza, hogy a Shakespeare által írt szerepek mindössze 16 százaléka női karakter.

– vetette fel Rice, aki áprilisban Dominic Dromgoole-tól veszi át a Shakespeare színházat. Az új vezető szerint Shakespeare-nek nem lenne ellenére, csupán némi változásra van szükség a fejekben.

Áprilisban cserél igazgatót a londoni Globe Színház Forrás: Robert Harding/Fraser Hall/Fraser Hall

Rice, aki az első nő a Globe igazgatói posztján, kedden hozta nyilvánosságra a Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékező következő szezon programját: az évad a Szentivánéji álommal nyílik és a Cymbeline új változatával zárul.

A Kneehigh társulattól a Globe élére érkező igazgató hangsúlyozta: nagyobb szerepet szán a nőknek a színpadon. A The Guardian cikke emlékeztet arra, hogy

a Globe legutóbbi nagy sikereit éppen a teljesen férfi szereposztással játszott Vízkereszt, vagy amit akartok és a III. Richard aratta.

Rice nem zárta ki, hogy lehet még kizárólag férfiakból álló szereposztás a Globe-ban, azt azonban hangsúlyozta, hogy a nemi egyensúly elérésére törekszik.

Emma Rice az első női igazgató a Globe élén Forrás: AFP/2014 Getty Images/Imeh Akpanudosen

Megjegyezte: egy csomó színészt ismer,

a legtöbb férfi színésznek van gyermeke és attól még dolgozik,

sok színésznő azonban nem tud. „Nagyon szeretnék ezen változtatni, mert nagyszerű színészeket veszítünk el” – mondta.

Elismerte, hogy nem számít Shakespeare-szakértőnek, korábban csak egyetlen darabját, a Cymbeline-t rendezte, és sok művét nem is olvasta. De kijelentette, hogy minden idők legnagyobb költőjének, írójának és mesélőjének tartja, és a maga számára kalandnak, hogy felfedezze és megtanulja élvezni a munkáit.

A Shakespeare által írt szerepek mindössze 16 százaléka női karakter Forrás: AFP/Leon Neal

Rice arról is beszélt, hogy szeretné a közönségnek megmutatni, milyen is volt a színház Shakespeare korában: éljék át a vidámságot, az ujjongást, és testközelből érezzék a színészek játékát.

Rice leszögezte, hogy a Globe-ot London olyan pontjává akarja tenni, ahova mindenki szívesen tér be: a szülőket gyerekeikkel, kisbabáikkal is várják. „Minél több embert hozunk be a hidegről, annál jobb.”