Megvan az új nemzet színésze

Almási Éva
Budapest, 2009. október 20. Zoé Marshall szerepében Almási Éva játszik Verebes István: Remix című színművének október 19-i próbáján, amelyet Szurdi Miklós rendezésében október 25-én mutatnak be a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színpadán. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A nemrég elhunyt Psota Irén helyére új tagot választottak a nemzet színészei.
Vágólapra másolva!

Almási Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének szerdán Budapesten. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy a február 25-én elhunyt

Psota Irén helyére Almási Éva kerül a testületbe.

Almási Éva a Budapesti Kamaraszínház Tivoli Színpadán MTI Fotó: Kollányi Péter Forrás: MTI/Kollányi Péter

Másfél óra alatt hoztak döntést

A színház közlése szerint szerda délután háromkor ültek össze a teátrumban a nemzet színészei: Törőcsik Mari, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter, Szacsvay László és Bodrogi Gyula. Molnár Piroska, Andorai Péter, Berek Kati, Cserhalmi György és Máthé Erzsi telefonon adták le voksaikat. Csaknem másfél óra elteltével született meg a döntés.

Az új nemzet színészének elsőként a Nemzeti Színház igazgatója,

Vidnyánszky Attila gratulált.

Almási Éva beszédet mond Psota Irén temetésén Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22-én adták át, halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Szigorú kritériumok

Ha a cím egy viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A nemzet színésze cím annak adományozható, aki a kimagasló teljesítmény mellett betöltötte a 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Almási Éva nevéhez számos színpadi és filmes alakítás fűződik, emellett rendezőként is dolgozott. Jászai Mari-díjat 1973-ban kapott, 1978-ban érdemes művész, majd 1986-ban kiváló művész lett, 1997-ben a Kossuth-díjat vehette át. Ugyanebben az évben lett örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának. 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki.

Ők tizenketten

A nemzet színésze jelenleg
Almási Éva (2016-tól),
Andorai Péter (2015-től),
Berek Kati (2000-től),
Bodrogi Gyula (2007-től),
Cserhalmi György (2014-től),
Haumann Péter (2010-től),
Király Levente (2006-tól),
Máthé Erzsi (2000-től),
Molnár Piroska (2011-től),
Szacsvay László (2015-től),
Tordy Géza (2008-tól)
és Törőcsik Mari (2000-től).