Az államnak gyűjt pénzt a Krétakör

Schilling Árpád beszél demonstráció felemeli a kezét FOTÓ ÁLTALÁNOS kormányellenes tüntetés Közéleti személyiség foglalkozása mikrofon MOZOG MŰSZAKI ESZKÖZ művész rendező SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2013. március 17. Schilling Árpád színházi rendező, a tüntetés egyik szervezője beszél az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla demonstrációján a budapesti Kálvin téren 2013. március 17-én. A civil egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett hívta össze a tüntetést a "tisztességes kormányzásért". MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Újra náluk vizsgálódik a NAV, a Krétakör a közönség támogatását kéri a költségekhez.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról beszámoltunk, 24 hónapra kiterjedő ÁFA-ellenőrzést tart a Krétakörnél a NAV – mindössze pár héttel az után, hogy lezárult egy 14 hónapig tartó és 3 évet ellenőrző adóvizsgálat. És egy nappal azután, hogy a Krétakör elnyerte Európa egyik legfontosabb kulturális díját, amelyet a holland hercegnő adott át nekik.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője a Milla demonstrációján 2013. március 17-én Forrás: MTI/Beliczay László

„A tavalyi tapasztalatokból tudjuk, hogy a vizsgálat a következő tevékenységekre vonatkozóan fog anyagi terhet jelenteni a Krétakörnek: ügyvédi költség, asszisztencia, eszközbérlés, könyvelői költség, utazási és szállítási költség. Az előző vizsgálattól eltérően, most a teljes eljárás alatti képviseletet egy ügyvédi irodára bízzuk, illetve kötelességünknek érezzük, hogy tájékoztassuk a nemzetközi nyilvánosságot.

– írja a Krétakör, hozzátéve: az éves költségvetésükben nem számoltak ilyen kiadásokkal.

Ezért az alapítvány létrehozott egy támogatási alapot, amelyre bárki tetszőleges összeget utalhat át, aki segíteni szeretné a Krétakört „abban, hogy felkészüljön ezekre a költségekre, valamint idejét és energiáját valódi fejlesztésre fordítsa”.

Schilling Árpád a Kurázsi papa című előadásban 2008-ban Forrás: MTI/Kollányi Péter

„Sajnos nem lehet tudni, hogy mikor zárul le az ellenőrzés és mekkora anyagi terhet jelent majd a számunkra, azt azonban megígérjük, hogy ha a lezárás pillanatában marad pénz a Krétakör – Alapban, azt egy Krétakör-projektre fogjuk fordítani” – írják.

A Krétakör honlapja egyébként jelenleg azzal az üzenettel indul: „Nélküled nincs játék – beszállsz?” Az igenre kattintva továbbléphetünk a honlapra, a nem gomb viszont átirányít a Magyar Művészeti Akadémia oldalára.