Színházakat foglalnak el a franciák

Occupation of the Comédie-Française. COMEDIE FRANCAISE accrocher balcon BALCONY banderole banner DEMONSTRATION demonstrators GENERAL ASSEMBLY hang intermittent intermittents du spectacle loi El Khomri loi travail looking manifestant OCCUPATION occupied oc
Some of the demonstrators climb on the roof of the Comédie-Française theatre to hang a banner. Paris, France - April 26, 2016. Certains des manifestants montent sur le toit du théâtre de la Comédie Française pour accrocher une banderole. Paris, France - 26 avril 2016.
Vágólapra másolva!
Elmaradtak az előadások kedd este Franciaország legjelentősebb állami színházaiban, köztük a párizsi Comédie Francaise-ben és az Odéonban, miután a kormánnyal a juttatásaikról tárgyaló szabadúszó művészeti dolgozók elfoglalták az épületeket.
Vágólapra másolva!

Kedd este mintegy ötvenen hatoltak be a nagy presztízsű Comédie Francaise épületébe, és azóta sem hagyták el az épületet.

Egy demonstráló a Comédie-Française színház tetején Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

Az Odéon Színházat már vasárnap elfoglalták a tiltakozók, így ott is elmaradt kedd este a Phaedra előadása, amelynek címszerepét Isabelle Huppert alakítja. Hétfő este egyébként a színház előtti téren gyülekeztek a művészeti dolgozók és a velük szimpatizálók, akiket a rendőrség könnygázzal oszlatott szét.

Rendőrök küzdenek a demonstrálók ellen a párizsi Odeon színháznál Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A színházfoglalók közleményükben jelezték, hogy „összehangolt színházfoglalási hullám van folyamatban”, a párizsi játszóhelyeken kívül az összes kiemelt támogatású intézményt, így a strasbourgi, a bordeaux-i, caeni, a lille-i és a montpellier-i nemzeti színházakat is elfoglalták, és még erősebb akcióra szólítanak fel.

Demonstráció a párizsi Theatre de l'Odeon előtt Forrás: AFP/Geoffroy Van Der Hasselt

„Az eltökéltség, amelyről tanúbizonyságot tettünk, mutatja, hogy készen állunk az április 28-i napra, és annak folytatásra, mert egyedül a határozatlan idejű általános sztrájk kényszerítheti meghátrálásra a kormányt" – írták közleményükben.

Demonstrálók üléseznek a Comédie-Française nagytermében Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra.

Rendőrök próbálják megakadályozni, hogy további demonstrálók jussanak be a Comédie-Française színházba Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A többi munkavállaló egy ledolgozott nap után csak egy napi segélyre jogosult munkanélküliség esetén. A művészek közül viszont azok, akik nem tudják a kötelező 507 munkaórát teljesíteni, semmilyen támogatásra nem jogosultak, amikor nem dolgoznak.

Demonstrálók törnek utat a Comédie-Française bejáratánál Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A művészeti dolgozók rendszere azonban évente mintegy egymilliárd eurós deficitet halmoz fel, emiatt a kormány annak reformját javasolja. Erről folynak jelenleg a tárgyalások, amelynek elvileg április 28-án kell megállapodással lezárulnia.

Könnygázzal eltalált demonstráló az Odeon színháznál Forrás: Hans Lucas/Benjamin Filarski / Hans Lucas/Benjamin Filarski

A munkáltatói szervezetek javaslatát március 24-én a szakszervezetek egy része aláírta. A tervezetben évi 185 millió eurós megtakarítás szerepel, a deficit egy részét pedig az állam kompenzálná. Ezeket a feltételeket a legradikálisabb szakszervezet, a CGT és a szabadúszó művészek szervezete, a CIP viszont elfogadhatatlannak tartja, és a nyári fesztiválok bojkottjával fenyegetőzik.

A Lille-i Északi Színház Forrás: NurPhoto/Julien Pitinome/NurPhoto/Julien Pitinome

Az egyedülálló francia kulturális élet egyik alapját jelentő támogatási rendszerben a segélyre jogosultak 3,5 százaléka művészeti dolgozó, akik az állami juttatásoknak 3,4 százalékát kapják. A tiltakozók azt kifogásolják, hogy a munkanélküli segélyek megtakarításának 28 százalékát a művészektől akarják elvonni.