Vágólapra másolva!
Június 4-én rendezték a második Nemzetiszínház-történeti vetélkedő döntőjét. Eszerint a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium Nightingale nevű csapata tudott legtöbbet a Csongor és Tündéről. 
Vágólapra másolva!

A vetélkedő tematikája ugyanis a Csongor és Tünde volt. Mivel ez egy színháztörténeti vetélkedő, amit a Nemzeti Színház rendezett, itt nem csupán Vörösmarty drámai költeményét kellett jól ismerni. A győzelemhez főleg az kellett, hogy az összes Nemzetiben eddig előadott valamennyi Csongor és Tündét jól ismerjék a diákok. A Fazekas Mihály Gimnázium csapata többek között értékes nyereményeket vihetett haza: táblagépeket, könyvutalványokat, színházbérleteket.

Nemzeti Színház vetélkedőjének döntős csapatai Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

A tárgynyereményeken túl pedig azt is megnyerték, hogy egy teljes napra kitelepül iskolájukba a Nemzeti. Ott fognak próbálni, a színészek focicsapata megmérkőzik majd az iskolásokkal, de tartanak majd smink- és fodrászbemutatót is. Lesznek még rendhagyó előadások és irodalomórák is. A versenyre négyfős csapatok és felkészítő tanáraik jelentkezhettek. Az első három forduló az interneten zajlott, a döntő pedig már a Nemzetiben volt június 4-én. Idén 116 csapat jelentkezett a vetélkedőre, ezek közül 47 Budapestről, a többi csapat pedig vidékről és a határon túlról. A döntőbe a hat legjobb csapat jutott.

A zsűri tagjai Bánsági Ildikó, Rubold Ödön és Bakos-Kiss Gábor színművészek mellett A. Szabó Magda, a Nemzeti stratégiai igazgatója voltak. A döntőben kreatív feladatok, és elméleti kérdések egyaránt várták a diákokat. A vetélkedőt a Fazekas Nightingale nevű csapata nyerte, második lett a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium és kollégium Intercisa nevű csapat. A bronzérmet a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium Ledérek nevű csapata kapta.

A versengés és a díjak átvétele után a döntőn résztvevő csapatok és szurkolóik ajándékként megkapták azt a lehetőséget, hogy beülhettek az esti Szentivánéji álom előadásra. A vetélkedő részleteiről itt lehet olvasni.